13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavljena knjiga legandarnog Božidara Ivanovića “Igrati svoju igru”

Božidar Ivanović

U današnje vrijeme ne pratim šah u svijetu, jer pravog šaha i nema. To su sada nažalost, komphuterske partije, gdje nema greške i sve je dovedemo do apsurda. Zahvaljujući kompjuterima, danas šahisti prvih trideset poteza igraju napamet i za tih trideset minuta utroše pet minuta i nije im problem da igraju, što je potpuno besmisleno, kazao je prilikom promoocije svoje knjige “Igrati svoju igru” u hotelu Tre canne u Budvi,  legendarni crnogorski i jugoslovenski šahovdki velemajstor Božidar Bonja Ivanović.

Sjećam se, kazao je on, kada mi je Botvenik, jedan od velikana svjetskog šaha, još 1977. godine rekao, da će do kraja vijeka, kompjuter pobijediti svjetskog prvaka u šahu. Ja kao mlad, to nisam mogao da shvatim.

Danas je šah do te mjere otišao daleko, da to više nije pravi šah, koji je mene i ostale šahiste odušeevljavao, prenosi budvanski ART PRESS.

Odgovarajući na pitanje, zašto danas u svijetu, nema više velikih šahovskih imena, velemajstor Ivanović je kazao, da je u pitanju duhovna pustoš.

Nekada su veliki šahisti bili kompletne ličnosti, veoma obrazovane, a danas to uopšte nije slučaj.  Ljudi ne čitaju, ne razmišljaju, već im je kompjuter glavni.  Pitam se, čemu to void, jer šah je individualna igra. Ali, očito je da je novac glavni factor ovakvog procesa i zato, ovo što se danas dešava je prava katastrofa, kazao je Božidar Bonja Ivanović, velika šahovska i sportska legenda Crne Gore i bivše Jugoslavije, ali i šire.

Na pitanje koga   smatra najboljim svjetskim šahistom, Ivanović ke kazao, dag a je Mihail Talj uvijek oduševljavao, jer je bio sjajan čovjek i ličnost. Ako bi neko u svijetu trebao da dobije nagradu za skromnosst, onda  bi to bio Talj I njega sam jako volio. Medjutim, najviše sam u šahu cijenio rezultat legendarnog Bobija Fišera, koji po mom mišljenju, neće niko nikada dostići. Jer, po mom ličnom mišljenju, postoji šah do i poslije Bobija Fišera, kazao je Božidar Bonja Ivanović, za budvanski ART PRESS.

Najčitanije