10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstava – Derviš i smrt

Derviš i smrt
Derviš i smrt

Predstava „Derviš i smrt“, prema istoimenom romanu Meše Selimovića, Beogardskog dramskog pozorišta biće odigrana u četvrtak, 27. novembra u dvorani “Park”, Herceg – Novi, sa početkom u 20 sati .

O predstavi režiser Slobodan Ćustić kaže „Mogao bih da kažem, kao i svaka budala: da se nije desilo to što se desilo, moj život bi bio drukčiji. Čovjek je proklet, i žali za svim putevima kojima nije prošao. Kakvo sam ja svjetlo ? Čime sam prosvijetljen ? Znanjem ? Višom poukom ? Čistim srcem ? Pravim putem ? Nesumnjanjem ?

Sve je došlo u pitanje… Sve spada s mene, i ostaje ono što je bilo prije svega, gola koža i go čovjek… “

U Mešinom romanu Derviš i smrt pronašao sam nešto što me je već posle prve pročitane stranice zaustavilo. Snažan prikaz najveće čovekove muke – sumnje. Sumnja u sve i dilema oko svega su neiscrpni bunar duhovnosti i neispitanih tajni ljudske duše kojom se Meša bavi. Osnovni motiv nastajanja ove predstave je moja duboka fascinacija neponovljivim načinom na koji to radi. Njegova izjava u romanu „Ja nemam dva srca, Jedno za ljubav, drugo za mržnju” je nešto najhrabrije, najčasnije i najveličanstvenije što može reći jedan čovek.

Najčitanije