7.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Predlažemo za čitanje…

Knjižara So

U rubrici koju tradicionalno uređuje hercegnovska Knjižara So, donosimo naslove uz koje bi se mogli opustiti u predsezonskom stađunu, ali i da se s pogledom zabodenim u plavu beskonačnost – zapitamo spram stvarnosti u koju smo uronjeni.

Kal je posljednji roman nobelovca Isaka Baševisa Singera. Priča je ovo o Maksu Barabenderu, neurotičnom junaku našeg doba, emigrantu koji se iz Argentine vraća u Vašavu svoje mladosti, gdje beskrupulozno zavodi nekoliko žena, samo da bi dokazao sebi kako njegov život ima još smisla. Nesposoban da ostane ijednog trenutka sam, on srlja od jedne žene drugoj u mahnitoj potrazi za spasenjem. Istovremeno prati ga strah od božje kazne, tako da ga njegovo rastrojstvo na kraju vodi u nasilje. Barabender je raspet potrebama tijela, a njegovo bezumlje je samo uzaludna borba ljudske duše ogrezle u nečistim vodama ploti. Izdavač je Lom.

U dvorani snova vanvremenski je roman Aleksandre Kari o ženi koja je premostila jaz između Istoka i Zapada. Saj Đinhua, slavna kurtizana, ljubavnica nekoliko političara, istorijska je ličnost koju prate mnoge legende. Godina je 1881. Otac 7-godišnje Đinhue pogubljen je po naredbi cara, a nju se prodali bordelu. Njena jedina prijateljica u toj kući poroka jeste neugledna i mudra Šujin. Kada je otmeni postariji državni službenik uzme za konkubinu, Đinhua će započeti novi život. On je vodi sa sobom na put u Austriju. Međutim, doći će trenutak kada će otvorene simpatije prema Zapadu ugroziti njen život. Izdavač je Laguna.

Posljednji dani noći Grejama Mura bestseler je Njujork tajmsa. Autor nas vodi u Njujork 1888. godine. Gasne lampe i dalje trepere na gradskim ulicama jer je upotreba električnog svjetla tek u začetku. Osoba koja  bude promijenila noć u dan ući će u istoriju i zaraditi ogromno bogatstvo. Mlad i neiskusan advokat Pol Kravat prihvata slučaj koji je naizgled nemoguće dobiti. Njegovog klijenta, Džordža Vestinghausa, tužio je Tomas Edison, i pred njim je težak zadatak. Edison je prepreden, opasan protivnik sa ogromnim sredstvima na raspolaganju. Izdavač je Vulkan.

Čarli Čaplin je priču filma Svjetlosti pozornice isprva zamislio kao kratki roman koji je pred nama pod naslovom Svijet pozornice. Čaplinov živopisni, ekscentični stil, koji urednici izdanja nisu mijenjali, nesputano se kreće između bogate slikovitosti jezika i dikensovskih opisa. Knjiga je objavljena zahvaljujući Dejvidu Robinsonu, a upravo ćemo od njega, u jednom dijelu knjige, saznati do sada manje poznate stvari o velikom umjetniku kao i koje su stvarne ličnosti i mjesta poslužile kao uzor Čaplinu. Svijet pozornice ilustrovan je do sada neobjavljenim dokumentima i fotografijama iz Čaplinovog života. Izdavač je Geopoetika.

U knjizi Vodič kroz tropsko voće autorka Marina Grubić posvećuje po dvije stranice svakoj vrsti voća, uz po jednu odgovarajuću sliku. Živimo u vremenu kada se ljudi širom svijeta sve više okreću najzdravijoj i preukusnoj hrani: tropskom voću. Uz neke, na našim prostorima već poznate, autorka nam približava i manje poznate vrste kao što su: Jubutikaba, Liči, Longan, Rambutan, Granadila, Sapodila, Tamarind, Lukuma, Abiju, Čerimoja, Atemoja, Rolinija, Saursop, Plantein, Marang, Čempredak, Džekfrut, Asai, Durian.U ovoj knjizi naučićemo  štošta o izgledu, lokalitetu i ukusu tropskog voća. Izdavač je Neopress.

Knjiga o Kotoru predstavlja dragocjenu kolekciju tekstova o istoriji najzagonetnijeg grada na Jadranu. Postanak Kotora i najstarije razdoblje u njegovoj istoriji prekriveni su velom neprozirne tame, što svakoj pripovijesti o ovom gradu izniklom podno brda Sveti Ivan daje posebnu čar. Vjekovima su se kopnenim i morskim putevima u Kotor slivali novi i noviji uticaji, razni narodi, jezici, kulture, načini mišljenja i odijevanja, različita vjerovanja i putevi njihovog izražavanja. Ovaj kosmopolitski duh osjeća se i danas i stoga Kotor čini neiscrpnu riznicu tema za razmišljanje, proučavanje i pisanje. Izdavač je Magelan press.

Jasen Boko je knjigom Putovanje za početnike u stvari napisao najbolju moguću preporuku djeci gdje i kad putovati, kako isplanirati putovanje, kako ubijediti roditelje da te puste, s kim krenuti na put, koje su moguće opasnosti te zašto je važno putovati. Ova je knjiga napisana kako bi motivisala da se krene u avanturu i pomoglo da se u njoj uživa. Putovati može svako – ako to zaista želi. U knjizi se nalaze savjeti o onome šta je potrebno za svaku fazu putovanja – počevši od  pripreme  i organizacije, preko samog puta, pa do povratka kući. Ona je zbir bogatog iskustva putnika kome treba vjerovati na riječ: kad jednom kreneš na putovanje – svijet se otvara pred nama i više nećemo moći da prestanemo. Izdavač je Kreativni centar.

*

Najčitanije