3 C
Kotor

Slušaj online radio

Pomorstvo krasi izlog knjižare So

Izlog
Izlog

Istorija bokeljskog pomorstva, Pomorska lica Boke Kotorske, 12 vjekova bokeljske mornarice, 150 godina Srednje pomorske škole u Kotoru, Jedro nade, Mali pirat, Vasko da Gama, Amundsen, Dobrota i Ekspedicija Kon-Tiki – naslovi su koji s razlogom krase aktuelni izlog hercegnovske Knjižare So čineći ga tematskim – povodom Svjetskog dan pomorstva!

Jednostavne priče Lazara Ristovskog su, kako sam autor ističe, ispričane na jednostavan način, onako kako se pisalo i pričalo kada još nije bilo televizije i interneta. Bilo je to vrijeme kada se pripovijedaču vjerovalo i kada se on slušao sa pažnjom i punim povjerenjem. U ovim istinitim i ljudskim pričama tuga i humor su pomiješani. Baš kao i u životu. Njihovi junaci su mali ljudi. Oni imaju svijest o sebi ali nisu jači od sudbine koja ih je zadesila. Sigurno je da će se svako od nas pronaću bar u ponekoj od 13 priča iz ove sjajne knjige. Izdavač je Laguna.

Ustanak u Zeti istorijski je roman Slavomira Nastasijevića koji govori o ustanku protiv vizantijske vlasti, koji se pod vođstvom Stefana Vojislava odigrao se u zetskim klancima i kada su 1042. godine uništene čete vizantijskog stratega iz Drača. Zeta je stekla nezavisnost, a Vojislav je pored Zete zavladao Travunijom i Zahumljem. Velike nepravde činjene od strane Grka koji su, između ostalog, obeščašćivali i sramotili žene, uslovila je da se narod digne na oružje, uzme sudbinu u svoje ruke i promijeni tok istorije. Izdavač je Agencija „Obradović“.

Zapisi o prodavcu krvi autora Ju Hua roman je o višedecenijskoj praksi prodaje krvi u siromašnim područjima Kine. Spletom životnih okolnosti glavni junak Sju postaje inicijant a zatim i prenosilac ove nove tradicije. U vrijeme kad ne postoji privatnost i kada sudbinom pojedinca rukovode plakati na oglasnim tablama, krv postaje jedini privatni posjed i valuta kojom može da se obezbijedi egzistencija cijele porodice. Izdavač je Geopoetika.

Između svih knjiga o Srbiji u Prvom svjetskom ratu, od dnevnika, memoara, izvještaja i svjedočenja, preko istorijskih i vojnih studija do književnih djela, izdvaja se knjiga Za srpskom vladom od Niša do Krfa Ogista Bopa. Objavljena je u dva izdanja – na izvorno francuskom u Parizu 1916, i u prevodu na srpski jezik u Ženevi 1918. godine. Ovo je prva knjiga koja svjedoči o srpskom putu bola kojim su se srpska vlada, njena vojska i narod povlačili ispred vojski tri sile preko zamrznutih vrleti Albanije i dijela Crne Gore do obala Jadranskog mora, gdje su ih saveznici primili i prevezli na ostrvo Krf u egzil, što istorija do tada nije zapamtila. Izdavač je Čigoja.

Svi marketinški stručnjaci su lažovi Seta Godina knjiga je koja govori o snazi kazivanja vjerodostojnih priča u sumnjičavom svijetu. Autor tvrdi kako stručnjaci za marketning nisu lažovi nego samo vješti pripovijedači. Potrošači su ti koji lažu. Po načinu na koji se odijevamo, gdje živimo, kako glasamo na izborima to i dokazujemo. Uspješni stručnjaci za marketing prosto smišljaju priče u koje potrošači žele da povjeruju. Izdavač je Logos Art.

Mala knjiga filozofskog mišljenja Karla Jaspersa temelji se na seriji televizijskih predavanja koje je slavni njemački filozof održao s namjerom da široku publiku uvede u domen filozofije. Polazište svake teme su činjenice života, a cilj je formulisanje suštinskih pitanja koje treba postaviti. Izdavač je Laguna.

Zasnovane na iskustvu same autorke kao bliznakinje, majke blizanaca i psihoterapeuta – stručnjaka za emocionalna pitanja dvojki, knjiga Kako odgajati blizance Džoan Fridman, predstavlja nezaobilazan vodič za podizanje blizanaca, i između ostalog razmatra: kako prevazići stres koji se javlja zbog njegovanja dvije bebe istovremeno; uvažava svakog blizanca kao jedinstvene ličnosti, te daje sedam ključnih smjernica za pravilno podizanje blizanaca u svakom stadijumu njihovog razvoja.

Mnogi od nas su maštali da postanu glumci kad porastu. Za djecu koja uravo sanjaju isti san knjiga Pozorište može biti od neprocjenjive vrijednosti. Autor Jasmin Boko nam na jednostavan i slikovit način pokazuje kako je nastala pozorišna umjetnost, kako nastaje predstava, ko sve učestvuje u tom radu, šta je to dobra gluma i mnoge druge stvari. Ono što je posebno interesantno u ovoj knjizi su i savjeti kako da napišemo dramsku scenu, kako da glumimo, organizujemo audicije, napravimo raspored proba, izaberemo dekor i kostime. Izdavač je Kreativni centar.

Najčitanije