8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Pola vijeka „Bokeljske noći“

Pola vijeka „Bokeljske noći“
Pola vijeka „Bokeljske noći“

Centar za kulturu Tivat i čuvena tivatsko-zagrebačka umjetnica i pjesnsikinja Maja Perfiljeva, na spektakularan način sinoć na ljetnjoj pozorici u Tivtu, obilježili su zlatni jublej jedne od Majinih najčuvenijih pjesama – evergrina „Bokeljska noć“.

Kompoziciju za koju je tekst napisala Maja Perfiljeva, izveli su Vice Vukov i Radmila Karaklajić pobijedivši sa njome  1966. na čuvenom Slitskom festival zabavne muzike. Godinu kasnije “Bokeljska noć” je dobila i nagradu “Zlatni ključ” na festivalu zabavne muzike u Bratislavi. Stihovi ovog evergrina “Jedne će se noći lude, zapaliti u nama vatre…” i “Zasjaće palace, antike tarace…”, postali su dio pučke kulture u Boki i neizostavni dio svake bokeške fešte i zabavno-turističkog događaja.

Pred prepunim auditorijumum ljetnje pozornice u Tivtu Maja Perfiljava i njeni gosti sinoć su priredili multimedijalno veče za pamćenje.

Pola vijeka „Bokeljske noći“
Pola vijeka „Bokeljske noći“

U programu, koji je trajao skoro dva ipo sata, učestvovali su Tibor Karamehmedović, Anita Popović, Andrijana Božović, Dušanka Belada, Nikola Trtica, Marko Prentić, Stefan Čelanović, grupa “Gruhak” iz Dubrovnika, pjesnikinja Tamara Milenković, kao i specijalna gošća Radmila Karaklajić koja je prije 50 godina i otpjevala ovu pjesmu.  Najemotivniji trenutak večeri bio je kada je Karaklajić, zajedno sa publikom, ponovno pjevala “Bokeljsku noć”.
Velike aplauze dobila je grupa “Gruhak” koja je izvodila pjesme čuvene sarajevske grupe “Indeksi” za koje je takođe stihove napisala Maja Perfiljeva.

Pola vijeka „Bokeljske noći“
Pola vijeka „Bokeljske noći“

“Bokeljska noć” je za splitski festival išla pod šifrom „Gavica“. Muziku je radio moj muž Hrvoje Hegedušić, kome je majka bila iz Tivta. On mi je rekao „Ma ko zna za Boku? Neće se to slušati“. Ja sam bila uporna. Poslala sam pjesmu na natječaj i ona je pobijedila na festivalu. Puno glasova dala mi je publika. Sljedeće godine ta je pjesma zastupala Jugoslaviju na medjunarodnom festivalu „Zlatni ključ Intervizije“- I tamo je takođe dobila nagradu. „Bokeljska noć“ je svakako moja ishodišna pjesma. Večeras se posebno zahvaljujem Opštini Tivat, gradonačelnici Snežani Matijević, Centru za kulturu i svima koji su pomogli da organizujemo ovu večer.“ rekla je Maja Perfiljeva uz ovacije i aplauze publike.

Poznata beogradska umjetnica Radmila Karaklajić i poslije pola vijeka od njene premijere, vjeruje da je “Bokeljska noć” jedna od najljepših zabavnih pjesama napisanih i komponovanih u bivšoj Jugoslaviji.

“Jednostavne riječ, a toliko ljepote što god nam se dešava, „vetar će nosit naše lađe“. Pedeset godina se ova pesma održala. To je evergrin,j edna od najlepših pjesama koje su kod nas stvorene u zabavnoj muzici. – kazala je Karaklajić.

Najčitanije