4 C
Kotor

Slušaj online radio

Poetska zbirka “Krug začaranog vremena” Miraša Martinovića

Krug zacaranog vremena Miras Martinovic

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva iz Podgorice objavio je ovih dana u svojoj antologijskoj ediciji Savremnik knjigu Krug začaranog vremena Miraša Martinovića;  urednica ovog izdanja je Jadranka Đerković, a glavni urednik Radule Novović.

Poetska zbirka Krug začaranog vremena, predstavlja sintezu Martinovićevog pjesništva, njegovu poetiku, oblikovnu u protekle tri decenije. Ovo je je neka vrsta civilazacijskog brevijara, atalasa koji oslivakava puteve, gradove, ljude, prošlost ocrtanu rukom pjesničkog maga, organon u kome odjekuju glasovi, vremena, obredi, ličnosti, istorija i pamaćenje, sve podignuto do fikcije koja emanira talasima unutrašnjeg mora, stvarajući sopstveno more po kojem pjesnik samouvjereno plovi.

Centar tog atlasa je Crna Gora, iz koje  se umnožavaju putevi, glasovi, horizonti i stvara veza sa starim civilizacijama koje su na njenom licu ostavile tragove, ali i na onim udaljenim sa kojima je vežu nevdiljive niti koje pjesnik iznosi iz tame vremena na svjetlost dana.

Martinović prepoznaje te tragove, iscrtavajući novu mapu, na kojoj je obilježio mjesta sjećanja, a uspostavio sakralno vrijeme, koje struji kroz njene poetsko – prozne segemente. Kada  se pročita ova knjiga stiče se utisak da ste razgledali krhotine velike razbijene vaze koje je Martinović sakupljao na raznim mjestima, u različitim vremenima, čitajući nevidljive šare, praveći novu vazu od sna, metafizike i imaginacije, tog nepotrošivog i neprolaznog metarjala. Odčaravajući drevni govor, a uspostavljajući veze upravo s dubinskim sakralnim vremenom, čiji se šum čuje na ovim stranicama.

Krug začaranog vremena nije zbir prethodnih Martinovićevih knjiga, ali jeste njihov odjek, ponovo uspostavljena veza, nanovo konfigurisani tekst. Sada je, kroz prethodno pjesništvo vodila druga ruka, drugi dah i duh se profilisao kroz pjesničke cjeline, nove su starima dale drugi sjaj i drugi kontekst. Uspostavljena je konačna mapa nevidljivih zbivanja na stvarnim artefaktima.

 Knjigu Krug začaranog vremena čini deset cjelina: Krugovi u pjesku, Prevalisa, Nevidljivi ljetopis, Govor kraljeva, Govor zemlje, Pogledaj dom svoj Agalone, Sašaptavanje s memorijom, Luk i lira, Dan koji nije prošao, Možda Aleksnadrija.

Poetska zbirka Krug začaranog vremena biće promovisana na predstojećem 3. internacionalnom sajmu knjiga u Podgorici.

Najčitanije