16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

“Pjaca od filozofa”

KA PoF_resize

U sklopu Kotor Arta, danas počinje “Pjaca od filozofa” okruglim stolom “Od NSA do Sjeverne Koreje” u kinu “Boka” u 19 sati. Govoriće Maja Pelević, Angela Rihter, Andrej Nikolaidis, a moderator će biti Srećko Horvat.

Nakon vrlo uspješnog prošlogodišnjeg izdanja Pjace od filozofa posvećenog ljubavi, ove godine se KotorArt Pjaca od filozofa okreće promišljanju tehnologije i nadzora. U posljednjih nekoliko godina najveće tehnološke kompanije današnjice, od Googla do Appl-a, prije svega ulažu u razvoj vještačke inteligencije, virtuelne realnosti i besmrtnosti.

Savremeni život potpuno je nezamisliv bez mobilnih telefona, interneta i društvenih mreža – naši su neuroni neprestano i stalno konektovani. Uz penetraciju tehnologije u sve predjele naših života, istovremeno smo svjedoci ukidanja privatnosti i razvoja apsolutnog nadzora u odnosu na kog i Orvelova predviđanja zvuče kao bajke za djecu. Na međunarodnom filozofskom simpozijumu pod nazivom Budućnost je ovdje: tehnologija i nadzor učestvovaće neki od najzanimljivijih teoretičara, ali i praktičara tehnologije, sa ciljem zajedničkog propitivanja budućnosti u kojoj se već nalazimo.

Najčitanije