Pićanovi ciklusi „Akordi mora“ i „Dubinske harmonije“

Izložba – Petra Pićana

Povodom Trojčindana, krsne slave grada Budve, JU Muzeji i galerije Budve organizuje samostalnu izložbu budvanskog umjetnika Petra Pićana. Ovom prilikom, u prostoru Spomen doma Stefan M. Ljubiša, Pićan će se predstaviti sa dvadesetak minijatura  rađenih akvarel tehnikom. Radovi su izbor iz dva Pićanova ciklusa „Akordi mora“ i „Dubinske harmonije“.

U katalogu koji prati izložbu, istoričarka umjetnosti mr Lucija Đurašković je zapisala: „Likovna ostvarenja Petra Pićana predstavljena u ciklusima „Akordi mora“ i „Dubinske harmonije“ predstavljaju zaustavljene trenutke posebnosti vizuelnih doživljaja koji umjetnik odnosi sa sobom i transponuje na papir izuzetno suptilnim likovnim umijećem u kome se prepliću dubinska harmonija intimističnih, lirski poetičnih kolorističkih odnosa sa ekspresivnom snagom poteza. U momentima stvaralačkog zanosa nezaboravno sjećanje navire, svjetlosni zrak promiče kroz boju čineći je prozračnom i treperavom. Pred posmatračem prostor formata slike kao da nestaje, širi se, dok osobena tonska zvučnost lazurne boje dotiče još jednu dimenziju, dimenziju muzike. Slika se doživljava i auditivno.“

Petar Pican

Petar Pićan rođen je u Budvi, 1951. godine. Umjetničku školu za dizajn i slikarstvo završio je u Sarajevu, u klasi profesora Mersada Berbera. Imao je dvanaest samostalnih izložbi i učestvovao je na brojnim kolektivnim izložbama. Već petnaest godina vodi svoji privatnu galeriju „Sveti arhiđakon Stefan“, gdje organizuje izložbe domaćih i stranih likovnih umjetnika. Član je Udruženja likovnih umjetnika Budve.

U utorak, 6. juna 2017. godine u 20 časova,  izložbu će svečano otvoriti novinar i publicista Savo Gregović iz Budve, a u muzičkoj pratnji nastupiće crkveni hor „Sveti Jevstatije Prevlački“iz Budve. Izložba se može pogledati do 21. juna 2017. godine.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.