Pićanovi ciklusi „Akordi mora“ i „Dubinske harmonije“

Izložba – Petra Pićana

Povodom Trojčindana, krsne slave grada Budve, JU Muzeji i galerije Budve organizuje samostalnu izložbu budvanskog umjetnika Petra Pićana. Ovom prilikom, u prostoru Spomen doma Stefan M. Ljubiša, Pićan će se predstaviti sa dvadesetak minijatura  rađenih akvarel tehnikom. Radovi su izbor iz dva Pićanova ciklusa „Akordi mora“ i „Dubinske harmonije“.

U katalogu koji prati izložbu, istoričarka umjetnosti mr Lucija Đurašković je zapisala: „Likovna ostvarenja Petra Pićana predstavljena u ciklusima „Akordi mora“ i „Dubinske harmonije“ predstavljaju zaustavljene trenutke posebnosti vizuelnih doživljaja koji umjetnik odnosi sa sobom i transponuje na papir izuzetno suptilnim likovnim umijećem u kome se prepliću dubinska harmonija intimističnih, lirski poetičnih kolorističkih odnosa sa ekspresivnom snagom poteza. U momentima stvaralačkog zanosa nezaboravno sjećanje navire, svjetlosni zrak promiče kroz boju čineći je prozračnom i treperavom. Pred posmatračem prostor formata slike kao da nestaje, širi se, dok osobena tonska zvučnost lazurne boje dotiče još jednu dimenziju, dimenziju muzike. Slika se doživljava i auditivno.“

Petar Pican

Petar Pićan rođen je u Budvi, 1951. godine. Umjetničku školu za dizajn i slikarstvo završio je u Sarajevu, u klasi profesora Mersada Berbera. Imao je dvanaest samostalnih izložbi i učestvovao je na brojnim kolektivnim izložbama. Već petnaest godina vodi svoji privatnu galeriju „Sveti arhiđakon Stefan“, gdje organizuje izložbe domaćih i stranih likovnih umjetnika. Član je Udruženja likovnih umjetnika Budve.

U utorak, 6. juna 2017. godine u 20 časova,  izložbu će svečano otvoriti novinar i publicista Savo Gregović iz Budve, a u muzičkoj pratnji nastupiće crkveni hor „Sveti Jevstatije Prevlački“iz Budve. Izložba se može pogledati do 21. juna 2017. godine.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.