9.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Peraška prošlost iz kulturno-istorijskog ugla predstavlja se u Podgorici

Turski fermani katalog

“Prepiska između Republike i Carstva (osmanska dokumenta peraškog arhiva 17. i 18. vijek)”, naziv je izložbe koja će u četvrtak 11. maja biti otvorena u hotelu „Hilton” u Podgorici (sala „Jelena”) s početkom u 17 sati.

Autorka izložbe je dokumentaristkinja u Muzeja grada Perasta Mirjana Vukasović, a ovom prilikom biće predstavljeni fermani i berati iz fundusa Muzeja.

Na izložbi će govoriti Ahmet Altun, koordinator TIKE u Crnoj Gori, Andro Radulović direktor OJU Muzeji Kotor, a izložbu će otvoriti ambasador Republike Turske u Crnoj Gori Serhat Galip” – stoji u najavi koja nam je proslijeđena iz Muzeja grada Perasta.

„Izložba je realizovana u saradnji sa TIKOM Podgorica. Osmanska dokumenta peraškog arhiva uz pomoć stručnjaka iz Republike Turske transkribovana su na moderan turski jezik sa kojeg su prevedena na naš kao i na engleski jezik. Kao ustanova zaista imamo čime da se ponosimo, ali istovremeno je pred nama i velika obaveza da sve to očuvamo za buduća vremena i buduće generacije. Iz te obaveze, ali i amaneta prošlih vremena proizašla je želja da predstavimo i ovaj period iz bogate peraške istorije, kako bismo se bar na neki način odužili prethodnicima koji su se uvijek trudili da svoj grad učine boljim i otvorenim za sve.

Peraška prošlost je iz kulturno-istorijskog ugla do sada prikazivana različitim izložbama posvećenim očuvanju starih običaja i peraškog nasleđa, a ovom izložbom se ona predočava kroz dopise Peraških kapetana i običnih ljudi koji su živjeli na uskom graničnom prostoru na kom su se ukrštale dvije imperije. Njome je osvijetljena još jedna strana bogate i inspirativne istorije ovog po mnogo čemu važnog mjesta.

Najčitanije