12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

“Penelopijada” u Tivtu

Penelopijada
Penelopijada

Pozorišna predstava “Penelopijada” biće izvedena u Atrijumu ljetnjikovca Buća u Tivtu, u petak 12.avgusta od 21 sat.

Predstava je rađena u produkciji tivatskog Centra za kulturu i “April production” iz Toronta, po tekstu Margaret Atvud, u režiji Dragane Varagić. Prevod je uradila Bojana Vujin. U predstavi igraju: Dubravka Drakić, Tanja Bošković, Branka Femić, Ivana Mrvaljević, Kristina Stevović, Jelena Simić, Smiljana Martinović, Vesna Vujošević i Karmen Bardak.

Rediteljka Dragana Varagić je zapisala o predstavi: „Ovaj komad je borba da se kaže istina koju bi najradije svi zaboravili. Istina je ljekovita. Pitanje istine je pitanje identiteta. Biće muzike i koreografije u ovom sveženskom komadu gdje nam Penelopa i njene sluškinje, koje igraju mnoge uloge, nude reviziju poznatog Homerovog spjeva. One nam, iz svoje perspektive, nude rekonstrukciju događaja iz ‘Odiseje’, koji je od žrtava napravio krivce i kome Homer posvjećuje vrlo malo prostora zadovoljan stereotipnim objašnjenjem i ne upuštajući se u pobliže rasvjetljavanje možda jedne kompleksnije priče koja se krije u pozadini. Tako da je komad i neka vrsta pobune protiv Homera i vjerodostojnosti njegove priče. I ne samo njegove, ni Penelopa nam ne kaže baš sve boreći se sa istinom koju bi najradije zaboravila. Za mene je Penelopa savremena žena, koja je vladala Itakom 20 godina i napravila je mnogo boljom nego što je ikad bila. Ona je i majka koja ima sina tinejdžera, i muža koji nikad nije kod kuće, a opstanak zavisi od nje. A onda je u trenutku koji je obećavao da će donijeti razrješenje napravila grešku. Veliku. Zanima me taj trenutak slabosti koji nije zbog pritiska i nevolje, već nade da će neko drugi donijeti razrješenje. Baš zbog vremena u kome živimo mene ne zanima samo situacija koja je jača od nje i limitiranost njenog izbora, mene zanima i njena lična odgovornost. A i nju, ja bih rekla. Ona to ne kaže, samo me pušta da mogu i tako da zaključim.“

Komad integriše strukturu klasične grčke tradicije i stil moderne dramaturgije. Horske scene koje se smjenjuju s monolizima (klasika) predstavljene su u mjuzikl i kabare stilu.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije