8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Evropski dan opere u Herceg Novom – “Ovo nije opera”

 

Povodom proslave Evropskih dana opere Novljani su proteklog vikenda imali priliku da pogledaju muzičku predstavu “Ovo nije opera” u produkciji Operosa fondacije.

Predstava   je  publiku  zasmijala i  zabavila, a sve  pohvale zaslužili su  izvođači koji su se prvi put našli u ulozi glumaca. Kroz muziku Mocarta i Verdija predstavljena je  trenutnu situacija operskih pjevača i generalno umjetnika na Balkanu. Predstavu je kreirao Vladimir Nićiforović, a uloge su povjerene Jovani Čurović, Maji Mijatović, Milanu Mladenovu, Stevanu Karancu,  Katarini Radovanović, Slavici Božović i Stevanu Piale.

Direktorka Operosa fondacije Mia Sretenović istakla je da su uspjeli da urade nešto potpuno drugačije.

Ove godine se navršava dese godina   rada Operose u Bugarskoj, Srbiji i Crnoj Gori, koja će biti obilježena festivalom u herceg Novom,  od 17. do 21. avgusta, kaže Sretenović.

Ovo nije opera
Ovo nije opera

Operosa festival sa operom koja se izvodi na Kanli kuli konačno  je na listi evropskih festivala i član asocijacije Opera Evropa i ENOA, asocijacije svih operskih kuća. Na festivalu ćemo izvesti „Pepeljugu“ koja će biti prikazana dvije večeri za redom. Ostale programske večeri obilježiće nastupi  Simfonijskog orkestra  a na završnom koncertu  nastupiće pjevači i baletski igrači, najavila je Sretenović.

Prošlogodišnji projekat Operosa fondacije,  Mocartova opera „Cosi Fan Tutte“  doprinio je da opera dobije na značaju u Herceg Novom i Crnoj Gori, smatra Mia Sretenović, koja će sa svojim timom  u našem gradu ponovo biti 3. jula kada će se publici predstaviti Hajdnovom operom „Apotekar“.

Najčitanije