16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena izložba slika Đura Lubarde – “Sjećanja na drinska svitanja”

Galerija-Queen

U organizaciji Art Press iz Budve, u četvrtak je u galeriji hotela Queen of Montenegro u Bečićima, otvorena samostalna izložba slika, akademskog slikara Đura Lubarde  iz Herceg Novog, pod nazivom  SJEĆANJA NA DRINSKA SVITANJA.

Lubarda se ljubiteljima umjetnosti predstavio, sa petnaest radova galerijskog formata, radjenih u tehnici ulje na platnu.

Đuro Lubarda, nerijetko prirodu “smješta” u okvir, triptih, , uzdižući je na ikonički  pijadestal, svetinju, ličnu ikonu, kojoj se “klanja”, za koju se moli… Posvećenički, istinski, isceliteljski, odnos s prirodom, otvara “dveri spasenja”, esemciju života, čijem očuvanju, prijete izazovi vremena u kojem živimo, kazala je, pored ostalog, otvarajući izložbu Djura Lubarde, istoričarka umjetnosti Anastazija Miranović.

ĐURO LUBARDA je rodjen 1942. godine u Beogradu. Diplomirao je Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i studirao istoriju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Trenutno živi i radi u Hamiltonu u Kanadi.

Izlagao je na više od 200 samostalnih i grupnih izložbi širom bivše Jugoslavije, Kanade, Austrije, Francuske, Švajcarske, Amerike, Izraela, Rusije i Bugarske, a organizator je i mnogih likovnih susreta i kolonija.

Njegove slike nalaze se u mnogim galerijama Evrope, Sjeverne Amerike i Izraela, kao i mnogim privatnim zbirkama, saopšteno je iz budvanskog ART PRESS-a.

 

Najčitanije