8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena izložba slika i crteža Jovana J. Ivanovića u budvanskoj Modernoj galeriji

Otvaranje izložbe BD

U budvanskoj Modernoj galeriji, povodom svečanog obilježavanja Dana opštine Budva i u godini obilježavanja 45 godina postojanja i rada ove Galerije, u srijedu je otvorena izložba slika i crteža nedavno preminulog slikara Jovana Jova Ivanovića (1931–2017).

Ova izložba dio je bogatog programa JU Muzeji i galerije Budve kojim se na prigodan način doprinosi obogaćivanju kulturnih sadržaja u našem gradu, tokom tradicionalne manifestacije Budvanski novembarski dani.

Na početku programa, u ime Ustanove, prisutne je pozdravio poslovni sekretar Dušan Medin, koji je i vodio sinoćnji program. Medin je podsjetio da je Jovo Ivanović bio ssnivač Moderne galerije i dugogodišnji rukovodilac. Istakoa je i da je ovaj renomirani umjetnik, čije je stvaralaštvo priznato i cijenjeno na mnogo širim prostorima od Budve, Crne Gore i Jugoslavije, rođen u Budvi, gdje je odrastao, a potom se školovao na Umjetničkoj školi u Herceg Novom kod uvaženih profesora, klasika crnogorske i jugoslovenske umjetnosti, a kasnije usavršavao u Beogradu i van granica naše zemlje.

Otvaranje izložbe BD

Na početku programa, u ime Ustanove, prisutne je pozdravio poslovni sekretar Dušan Medin, koji je i vodio sinoćnji program. Medin je podsjetio da je Jovo Ivanović bio osnivač Moderne galerije i dugogodišnji rukovodilac. Istakoa je i da je ovaj renomirani umjetnik, čije je stvaralaštvo priznato i cijenjeno na mnogo širim prostorima od Budve, Crne Gore i Jugoslavije, rođen u Budvi, gdje je odrastao, a potom se školovao na Umjetničkoj školi u Herceg Novom kod uvaženih profesora, klasika crnogorske i jugoslovenske umjetnosti, a kasnije usavršavao u Beogradu i van granica naše zemlje.

Direktorica JU Muzeji i galerije Budve, mr Lucija Đurašković, kazala je, između ostalog: „bez Jovove vizionarske ideje o postojanju ovakvog jednog kultnog kulturnog prostora u srcu stare Budve, kakav je Moderna galerija, ne bi se ni mi večeras mogli ovdje sabrati, te kroz godine koje su za nama, oplemenjivati svoj duh izložbama vrhunskih autora sa našeg prostora, prostora bivše Jugoslavije, Evrope i svijeta. Ovom prilikom, posebno pozdravljam i zahvaljujem se svojoj koleginici, i, takođe, bivšoj dugogodišnjoj rukovoditeljki Moderne galerije, gospođi Dragani Ivanović koja nam je svojom blagonaklonošću, iskrenom željom i ustupljenim Jovovim radovima bitno pomogla da realizujemo ovu poslednju, ali u ovim posebnom trenutku, i najznamenitiju u nizu značajnih izložbi i kulturnih dešavanja kojima smo ove godine obilježili ovaj važni jubilej.“

Otvaranje izložbe BD

Predsjednik opštine Budva, Dragan Krapović, otvorio je sinoćnju izložbu i tom prilikom, između ostalog, rekao: „Duh Jova Ivanovića i dalje je živ, večeras možda snažnije i življe nego ikada prisutan. I to upravo dok smo mi, njegovi prijatelji i znani i neznani poštovaoci, sa svih strana okruženi njegovim brojnim slikama i crtežima. I to baš u Modernoj galeriji, čijem je osnivanju i nastanku lično najviše doprinio. Vizija kulturnog i umjetničkog razvoja ovoga grada koju je Jovo Ivanović imao kada je prije gotovo pola vijeka osnivao budvansku Modernu galeriju, smatram da i danas može (i treba) da nam bude vodilja koju ćemo slijediti. Takav cilj posebno nam je važan sada, kada JU Muzeji i galerije Budve, kao jedan od glavnih postulata kulture ovog grada, pa i cijele Crne Gore”.

Ćerka Jova Ivanovića, Marija, na kraju je, u ime porodice Ivanović, zahvalila svima što su večeras došli u velikom broju i dirljivim riječima podsjetila na lik i djelo svoga oca, koji je iznad svega volio svoj grad i Budvane.

Otvaranje izložbe – ćerka

U muzičkom dijelu programa nastupila je Ženska vokalna grupa „Harmonija“ iz Budve, koja je na početku programa otpjevala jednu od Ivanovićevih omiljenih pjesama „Pjesma Budvi“ (tekst Milorad Perazić), a na kraju tradicionalnu primorsku ojesmu„Sitan kamen do kamana“.

Otvaranju ove izložbe prisustvovao je izuzetno veliki broj ljudi iz Budve i drugih gradova – veći nego na bilo kom našem ranijem programu. Ogromno interesovanje, svakako, treba razumijeti kao odraz poštovanja prema nedavno preminulom slikaru i likovnom pedagogu.

Izložba se može pogledati u Modernoj galeriji do sredine januara, a čini je oko 50 slika i crteža iz brojnih privatnih kolekcija, ustanova i preduzeća. Izložbu prati reprezentativan i bogato opremljen katalog, sa tekstovima Dragane Ivanović (supruge i istoričarke umjetnosti), Slobodana Boba Mitrovića (arhitekte i Jovovog prijatelja) i Lucije Đurašković, istoričarke umjetnosti i Ivanovićeve koleginice.

Najčitanije