15 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena izložba skulptura Miodraga Šćepanovića

Sa otvaranja

Izložba skulptura izvanrednog  crnogorskog  vajara Miodraga Šćepanovića u prepunoj Galeriji “Josip Bepo Benković” – učinila je da povjerujemo da kultura može odnijeti pobjedu nad tenzičnom političkom situacijom u  Herceg Novom.

Izložbu,  koja će biti otvorena do  31.maja, otvorio je akademik  Niko Martinović:

Svojevrsno ovaploćenje Vajdlovog stava da je „ljepota jedino protiv čega ni vrijeme ništa ne može“, te da se „filozofije rasipaju kao pjesak, jedna vjera prolazi za drugom, ali je ljepota radost za sva vremena i svojina vječnosti“, predstavlja djelo ingenioznog vajara Miodraga Šćepanovića. Ushićenjem kakvog srednjevjekovnog sveca, on traga za ljepotom kao istinskom tajnom života. Posvetio se kamenu koji ga podsjeća na fakat da je Crna Gora freska u kamenu, da je „ kamen od svega stariji“, te da slikom i riječju u njega ucrtanom ostavljamo „znak da smo zanoćili pod trem zagonetke“. Paradoks je da je za dugo godina njegov  rad bio prekriven odorom tišine.

Uprava galerije  Josip Bepo Benković  promišljeno,  ovim i ovakvim  kulturnim događajem,  dokazuje ono što su sebi postavili kao zadatak – oživljavanje do skora letargične likovne scene i nametnu se kao lider u Crnoj Gori.

Šćepanović je vajarstvo završio na FLU u Beogradu u klasi prof. Miše Popovića 1983 godine. Član je ULUCG od 1990 godine i „Jesenjeg salona“ u Parizu od 2008 godine. Dobitnik je velikog broja domaćih i inostranih nagrada među kojima posebnu pažnju zaslužuju : Prva nagrada „Pol Belmondo“ za skulpturu na jesenjem salonu u Parizu 2006 godine, nagrada „Mišel Dimon“ za skulpturu na Salonu francuskih umjetnika u Parizu 2012 godine kao i bronzana medalja na Salonu francuskih umjetnika, Grand pale u Parizu 2014 godine. Umjetnik svjetskog renomea i član član udruženja “Jesenji salon” u Parizu od 2008 godine, još uvijek nema svoj atelje.

skulptura

Šćepanović kaze da se za takvu vrstu rada treba psihički pripremiti i da  zato ne radi koliko bi mogao.  Vremenski uslovi u Kolašinu dodatno otežavaju rad i zato bukvalno grabi liijepo vrijeme kako bi skulpturu  napravio “grubo”, da bi onda  rad nastavio u kući što je svakako otežavajuće.

Ovo je  njegova 22. samostalna izložba , a hercegnovskoj publici se predstavlja sa 60 radova u kamenu.

 

Najčitanije