15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena izložba “Josip Bepo Benković – slikar i antifašist”

U Galeriji “Josip Bepo Benković” sinoć je otvorena izložba crteža i slika, sportiste, poliglote i rodoljuba, čije ime galerija i nosi, povodom 110 godina od njegovog rođenja i 50 godina od odluke da se formira galerija.

Odluka o osnivanju galerije koja nosi ime “Josip Bepo Benković” donijeta je 15. decembra 1966. godine, a počela je sa radom organizovanjem prvog Hercegnovskog zimskog salona, u februaru 1967. godine, kazao je direktor Javne ustanove Gradski muzej i galerija, Đuro Beli Prijić, otvarajući izložbu energičnog, studioznog i progresivnog umjetnika.

Ovo je četvrti put od osnivanja da se u galeriji  priređuje izložba u čast slikara i antifašiste čije ime ustanova nosi.

Kako je u katalogu izložbe zapisala istoričarka umjetnosti, Jasmina Žitnik, Benković je bo senzibilna umjetnička duša,  “vjerovao u ideale revolucije i NOB-a i borio se onako kako je tada jedino i mogao, dok je svijet umjetnosti čuvao za sebe, i ostavio nama, budućim generacijama u naslijeđe”. Iza sebe je ostavio veliki opus radova, slijedeći istodobno pravila akademskog umjetničkog obrazovanja i svoje nastojanje da ostvari sopstveni „zvuk“ u djelima i da u pogledu likovnog stvaranja sustigne savremene tokove u umjetnosti svoga doba.

Prijić je najavio da će se o galeriji i ljudima najzaslužnijim za njeno otvaranje: Iliji Pušiću, Gojku Ljubišiću, Mariji Crnić, Nikoli Tošiću i drugima, detaljno govoriti u februaru iduće godine, na jubilarnom 50. Hercegnovskom zimskom salonu. O značajnim i zaslužnim ljudima se ne govori usput, poručio je Prijić.

Josip Bepo Benković rođen je u Zadru 1. novembra 1906. godine. Nižu gimnaziju je završio u Herceg Novom, višu u Kotoru, a u Beogradu je uporedo završio pravo i umjetničku školu. Bio je jedan od prvih organizatora naprednog radničkog pokreta u Herceg-Novom. Rat ga je zatekao u Beogradu, gdje je bio sekretar partijske ćelije i član reonskog komiteta za grad Beograd. Uhapšen je 1943. godine, a potom i strijeljan u logoru na Banjici.

Najčitanije