12.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena 19. Hercegnovska likovna scena – u postavci radovi 62 autora

HLS foto Radio HN

U gradskoj Galeriji „Josip Bepo Benković“ sinoć je otvorena 19. Hercegnovska likovna scena, a u postavci su radovi čak 62 autora.

U oba izložbena prostora gradske galerije publici su ponuđeni radovi – Voja Stanića, Luke Berberovića, Đura Lubarde, Anite Šimić, Gorana Vukčevića, akvareli-snoviđenja Lale Palavršić, sitne plastike Dejana Veriga i Vladimira Drenovika, djela Tihomira Konjevića, neobičan muzički instrument – „Tankdrum“ Vere i Mladena Glavića, mrtva priroda Olivere Doklestić. Među učesnicima je i Đuro Prijić koji, i pored posvećenosti slikarstvu, stavlja pred sebe izazov skulpture.

Misaono interesantno djelo je rad Radmile Jelić Zvicer („Ogledalo duše“), redi-mejdovi-lampe Samira Čolpe, vrlo kvalitetan rad Tinde Bulatović,   ironija Borisa Šuberića, slike Marije Stanovčić Šuković, ali i društvena angažovanost rada Jelene Garić, zapisala je o 19. Hercegnovskoj likovnoj sceni istoričarka umjetnosti, kustos gradske Galerije, Jasmina Žitnik.

Prema njenim riječima, sva izložena djela podrazumjevaju ispitivanje raznih likovnih medija i tehnika, od upotrebe odbačenog materijala, do onih klasičnih  – akvarel, ulje, akrilik, pastel.

“Hercegnovska likovna scena ima i dužu tradiciju, ali se rasplamsala onog trenutka, kada je okupila i otvorila svoja vrata tolikim talentovani ljudima. Pred vama je spektar mnogolik i višejezičan koji vas zove na gledanje, uživanje , izbor, koji na mahove iskušava, zove na onoliko potrebnu danas mahom izgubljenu priliku da se novksa publika okupi u živom razgovoru oko kolopleta djela Novljana i da bude dio ove lijepe novkse priče. Susršćete se sa djelima koja smiruju, liječe, zbunjuju, postavljaju pitanja, žamore i žubore u jednom zanimljivom višeglasju”, rekla je Žitnik, otvarajući izložbu.

HLS foto Radio HN

Ovo je sjajno i jako lijepo kada se na godišnjem nivou pokaže sva umjetnost koju ima da ponudi Herceg Novi,  smatra Tomislav Stanić.  Okupljanje podržava i Goran Vukčević   koji se predstavio mozaikom „Tre sorele“ –  i iznenadio one koji  vole njegovu umjetničku keramiku. Đuro Beli Prijić, koga poznavaoci likovne umjetnosti prepoznaju po slikama, predstavio se izuzetnom skulpturom „Don kihot i Dulčinea“ , a kaže da je Herceg Novi ideala  za stvaranje, posebno zimi, jer poslije četiri sata nema žive duše u gradu.

-Čovjek može samo tada da se zatvori u atelje da radi da bi ostao normalan. A, onda se ljudi malo užele da izađu iz kuće , pa su ovakve izložbe, koje su topla gradska priča prava prilika za okupljanje i razgovor. Niša ovdje nije pretenciozno, pa eksperti ponekad treba da se povuku i da puste da i drugi pokažu ono što rade. Zato se galerija otvorila da Novljani pokažu šta rade, ako je to kvalitetno super, a ako nije onda samo treba da bude znak da se još više radi. Na takav način mi vezujemo publiku za galeriju, pa mogu slobodno da tvrdim da imamo najposjećenije izložbe u Crnoj Gori.

Slično razmišljaju i Ivana Petrović i Anita Šimić koja je kazala da je svake godine sve veći broj učesnika i to smatra jednim od pokazatelja  uspješnosti Hercegnovske likovne scene.

-Mi smo i prošle godine mislili da je puno autora. Međutim taj broj raste. Jednom godišnje treba imati ovakav format za sve koji se bave likovnom umjetnošću.

Premda je promjenjen termin organizovanja Hercegnovske likovne scene, Šimić ističe da podržava promjenu jer program u oktobru  tokom Dana grada se naslanja na decembar i na taj način dobijamo jednu finu malu izlagačku sezonu

-Program povodom Dana grada, izložbe koje su krenule sa Zoranom Bulatovićem i Mitkom Bulajićem, to predstavljanje hercegnovskih umjetnika , naslanja se na scenu , a ona Hercegnovski likovni salon.

Nova mogućnost da umjetnici poklone svoju sliku  Galeriji, takođe je jako lijepa, jer se na taj način povećava zbirka Galerije i baš mi se sviđa  ta priča da Novljani sami za sebe učine nešto lijepo, kaže Šimić.

Veliki  broj umjetnika i izuzetno dobra posjeta na otvaranju  Hercegnvoske likovne scene, po riječima direktorice Gradske galerije i muzeja, Ivane Palikuća  prava su  potvrda da je Herceg Novi grad kojega definišu kultura i umjetnost i koji u tom duhu živi, i treba da živi i u buduće.

U oba izložbena prostora Galerije „Josip Bepo Benković“, postavka 19. Hercegnovske likovne scene, trajaće do  februara.

Izvor:Radio HN

Najčitanije