10 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvoren Hercegnovski zimski salon

HN Zimski salon
HN Zimski salon

Prestižna likovna manifestacija, dvije godine starija od Praznika mimoze, Hercegnovski zimski salon, ove godine pod nazivom „Nota bene“ i pod redim brojem 48, svečano je otvorena u četvrtak, 5. februara, u Galeriji „Josip Bepo Benković“.

„Slikarski izraz vodi daleko porijeklo, a u nekim razmjerama epoha i Zimski likovni salon, koji je uvijek, kao i danas, predstavljao i predstavlja jednu od najprestižnijih manifestacija, ne samo u Crnoj Gori, već i daleko, daleko šire“ kazao je otvarajući 48. Hercegnovski zimski likovni salon, predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi, Andrija Radman.

Selektorka ovogodišnjeg salona, istoričarka umjetnosti Vladana Kosić, odabrala je 23 stvaraoca iz Crne Gore i Srbije: Aleksandar Jestrović, Blažo Kovačević, Damjan Kovačević, Danijela Darmanović – Mahmutović, Lana Rakanović, Maja Obradović, Marija Kapisoda, Maša Đuričić, Milka Delibašić, Nada Kažić, Naod Zorić, Natalija Mijatović, Nataša Teofilović, Novica Kovač, Petar Delijević, Predrag Terzić, Srđan Vukčević, Tadija Janičić, Tanja Topuzoska, Tatjana Šogorov, Tijana Kojić, Vladimir Lalić i Vojislav Vojo Kilibarda.

Andrija Radman
Andrija Radman

Tročlani žiri 48. Hercegnovskog zimskog salona jednoglasno je odlučio da dodijeli tri ravnopravne nagrade.

Tri nagrade od 500 eura pripale su slikarki i profesoru na Bingamton univerzitetu u Americi Nataliji Mijatović za njene recentne radove, akrilike i grafite na drvetu iz 2014.godine, zatim likovnom stvaraocu iz Beograda Damjanu Kovačeviću za lavirane crteže koji svjedoče o osobenosti njegovog slikarskog postupka i slikarki iz Nikšića Milki Delibašić za iskreno artikulisanje crtačke emocije. Nagrada koja se odnosi na pravo izlaganja, ovoga puta podijeljena je dvojici umjetnika Vladimiru Laliću za crtež ugljenom i Predragu Terziću za crteže na ZIDU. Žiri je pohvalio Petra Delijevića za njegov inovativni pristup crtačkom mdiju, sagledanom u 3D lentikular printu i Mašu Đuričić za njen izuzetan video rad „ Igra“, realizovan uz akustičnu dinamiku Dragoljuba Đuričića.

Najčitanije