12.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvoren 15. Međunarodni sajam knjiga “Trg od knjige”

Tradicionalna književna manifestacija 15. Međunarodni sajam knjiga “Trg od knjige” čiji je ovogodišnji moto “Čitanje je življenje još jednog života”, otvorena je sinoć na trgu Belavista u hercegnovskom Starom gradu.

Svečano  otvaranje  “Trga od knjige” posvećeno je jubileju, 170 godina od objavljivanja prvog izdanja Gorskog vijenca u Beču, 1847. godine. Sajam će besjedom “Čitanje je življenje još jednog života” otvorila prof. dr Sonja Tomović Šundić. Nakon toga, održano je predavanje “Njegoš – pjesnik i mislilac”.

Posjetioce je pozdravio predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić.

U čitaonici Biblioteke postavljena je izložba “Gorski vijenac: reprezentativna izdanja, prevodi i studije”.

Pored renomiranih izdavačkih kuća iz Crne Gore i okruženja, na Trgu od knjige izlažu i distributeri, antikvari i Biblioteka za slijepe Crne Gore, ukupno 35 izlagača.

Tročlani žiri u sastavu: prof. dr Ratko Božović, mr Đorđe Malavrazić i Voislav Bulatović dodijeliće četiri plakete: Najljepša knjiga, Najbolja edicija, Izdavački poduhvat godine i Najljepša dječija knjiga.

Organizatori Trga od knjige su Sekretarijat za kulturu Opštine Herceg Novi i Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi, pod pokroviteljstvom Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi.

Radno vrijeme Sajma je od 19 sati do ponoći. Večernji programi počinju u 21 sat, sa izuzetkom programa za djecu i predstavljanja izložbe u čitaonici Biblioteke, koji počinju u 20.30 sati.

Ulaz za sve programe i prodajni dio Sajma je slobodan.

Najčitanije