12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Opera festival: Premijera „Jolante“ u Herceg-Novom

Romantic

Jedini operski festival u Crnoj Gori Operosa Montenegro Opera Festival 2017. održaće se od 23 – 27. avgusta u Herceg Novom, na tri jedinstvene lokacije – tvrđavama Kanli Kula i Forte Mare i u Starom gradu.

Glavni događaj ovog festivala biće crnogosrka premijera lirske opere ”Jolanta” Petra Iljiča Čajkovskog. Opera najpoznatijeg ruskog kompozitora perioda romantizma obečava romantične avgustovske noći, pod vedrim nebom, na jednoj od najljepših pozornica na Jadranu.

Premijera i prva repriza zakazane su na Kanli Kuli, 25. i 26. avgusta, sa početkom u 21 sat.

Oko 30 mladih iz raznih krajeva Evrope biće dio festivala koji kombinuje jedinstvena izvođenja internacionalnih operskih talenata sa bogatstvom lokalne kulturne baštine, privlačeći sve veći broj publike i medija iz cijelog svijeta.

Pjevačko-glumački tim talentovanih mladih umjetnika pratiće Operosa hor i Operosa simfonijski orkestar, koji čine virtuozni instrumentalisti iz Crne Gore.

Na čelu umetničkog tima je i ove godine muzički direktor Operose Maestro Eraldo Salmieri, sa svojim asistentom Jan Wierzba-om. Režiju potpisuje Ashley Dean, dok će scenograf biti Cordelia Chisholm, a kostimograf je Ilija Višnjić.

Osim ovog, centralnog događaja, program festivala sastoji se od pažljivo odabranog programa operskih i djela klasične muzike tokom tematskih večeri: “Crnogorske Dive na Forte Mare” 23. avgusta, dan kasnije “Trenutak za klasiku u Starom gradu”, kao i “Završni gala koncert” na Kanli Kuli 27. avgusta.

Operosa Montenegro Opera Festival 2017. spaja mlade i talentovane, ali i renomirane internacionalne operske umjetnike.

Glavni cilj Festivala je promovisanje tradicionalne opere na moderan način, kojim će se ova vrsta muzike približiti mlađoj publici.

Pružanje šanse mladim, talentovanim izvođačima da ispolje i promovišu svoj talenat, kao i saradnja sa renomiranim, internacionalnim operskim ekspertima su ono po čemu se ovaj Festival ističe.

U skladu sa onim što je misija Festivala – približiti klasičnu muziku mladima, ove godine će u okviru projekta ”Young@Opera” biti obezijbeđen slobodan ulaz mlađima od 18 godina na izvođenja 26. i 27. avgusta naKanliKuli.

Svi ljubitelji opere i one koji će to tek postati pozvani su da dođu i uživaju, da dožive potpuno novo iskustvo klasične muzike na Operosa Montenegro Opera Festivalu u Herceg Novom.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije