“Ode senzibilitetu”

Jana Radonjic ilustracija

Izložba slika pod nazivom Ode senzibilitetu (Ženske priče) autorke Jane Radonjić postavljena je u izložbenom prostoru Upravne zgrade Porto Montenegra (u Domu Vojske).

Ova mlada vizuelna umjetnica i „kreativni slagač postojećeg lijepog u novo“ prikazuje svoju ediciju „ženskih magazinskih“ ilustracija.

Jana se igra, intervencije su lake na prvi pogled, ugodne – da, i onda, posle prvog pogleda ide drugi: Jana nije laka. Njene ženske igračke, odjeća, boje, enterijeri, ljepota linija, prefinjenost lica na ženama – lutkama – vilama- idealima, nisu lagani. U tome ima dosta implicitne, na prvi pogled nevidljive priče o težini zadatka „biti lepa“, a kroz tu lepotu oslikatu fundamentalne ljudske tegobe, potrebe, neravnoteže, pokret. Tenzije, nedorečenost, otvorenost pitanja, rastegnutost između suprotnih potreba, naoko slučajni pokreti i poze. To predstavlja život. Ženske igračke, lutke, boje, krpice, ali sada postavljene na vrlo određen, pažljivo mudar način. Nema slučajnog poteza. To je podrška zamišljenom načinu života, ali je koji je pozivajući i lep, pa možda od zamišljenog postane i realan, u trenutku kada nešto od ovih slika zapečatimo u sebi i ponesemo dalje, istakla je prof. Dr Bojana Škorc, koja na vrlo zanimljiv način interpretira psihologiju Janinog umjetničkog identiteta.

Lajt-motiv art sezone u Porto Montenegru, zasigurno je u znaku umjetnikog identiteta jakih žena, a Jana zaista jeste predstavnica crnogorske ilustracije na jedan autentičan način.

Izložba će biti postavljena do 15. juna.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.