4 C
Kotor

Slušaj online radio

„Obrisi“ Ivane Babić u Kotoru

Galerija Solidarnosti Kotor
Galerija Solidarnosti Kotor

Izložba slika autorice  arh. Ivane Babić  pod nazivom „Obrisi“ biće svečano otvorena u četvrtak 9.marta u 19 sati u Galeriji solidarnosti u Kotoru.

Organizator izložbe je OJU „Muzeji Kotor”.

Lucija Đurašković – iz uvodnog teksta kataloga

“Pripadajući krugu  umjetnika koje je odnjegovala arhitektura, Ivana Babić preko svog nesumnjivog talenta, potpuno kreativno ostvarenje pronalazi u svijetu slikarstva, nesebično nam podarujući likovna djela koja plijene i privlače bogatstvom vizuelnih senzacija potkrepljenih duhovnošću osobenog estetskog senzibiliteta.

Kroz radove, uglavnom manjeg formata, u tehnikama ulje i akrilik, umjetnica se opredjeljuje za pejzaž kao motiv koji joj, uvijek iznova, budi inspiraciju i pruža najviše mogućnosti za iskaz skrivenih unutarnjih stremljenja. Bilo da je to motiv sa „obrisom“ prepoznatnjivog urbanog jezgra, mora, šume ili jezera, ili pak, nekog mističnog predjela iz snoviđenja, Ivana koristi isključivo boju, kao davno utemeljen sezanovski princip, kojom formira i plohu, i oblik, i obris, gradeći sopstvenu likovnu poetiku lirski oplemenjenu pretapanjem suptilnih gradacijskih tonova.”

 BIOGRAFIJA

Ivana Babić je rođena 1984. godine u Sarajevu. Djetinjstvo je provela u Budvi.

Osnovno i srednje obrazovanje stekla je u Budvi. 2003. godine upisuje Arhitektonski fakultet u Podgorici, projektanstki smjer. Diplomirala je januara 2008. godine pod mentorstvom prof dr Gorana Radovića.

U periodu od 2003-2007. učestvovala je na nekoliko kolektivnih i grupnih izložbi od kojih se izdvajaju :

– IZLOŽBA STUDENTSKIH RADOVA , Perjanički dom, Podgorica, 2004. godine;

– IZLOŽBA SLOBODORUČNIH CRTEŽA, Perjanički dom, Podgorica , 2005. godine;

– IZLOŽBA STUDENTSKIH RADOVA , GALERIJA aRS, 2006. GODINE;

IZLOŽBA ORNAMENT I DEKOR, Muzeji i galerije Podgorica, Kuslevova kuća, 2007. godine pod mentorstvom arhitekte i slikara Slobodana Boba Slovinića

Dobitnik je 19. decembarske nagrade za izuzetan studentski uspijeh za 2006. godinu.

Osim slikarstva bavi se dizajnom i enterijerom. Živi i radi u Budvi.

Najčitanije