15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Novi sajamski naslovi u Knjižari SO

Sajam knjiga BG

Otprilike je potrebno 15-ak dana po okončanju Beogradskog Sajma knjiga da bi se najnoviji naslovi uvezli i slegla papirologija, formirale cijene i knjige se našle u izlogu obalnih knjižara. Istini za volju, neki su sajamski hitovi već oslonjeni jedni na druge u izlogu hercegnovske Knjižare Za 7 dana, u petak 10. XI 2017. s početkom u 18 sati u Knjižari So održati 13. tradicionalna čajanka novim sajamskim naslovima u čast. O tome više za tačno 7 dana.

Konj ulazi u bar knjiga je čuvenog izraelskog komičara Davida Grosmana. Čitaoce širom svijeta plijeni svojim zaraznim humorom, duhovitim opaskama, nezaboravnim šalama i oštrim satirama. Na jednom od svojih nastupa on priča priču svog života. Radi se o  knjizi koja ne ostavlja ravnodušnim kako svojom nasmijanom stranom tako i pričom o jednom zaista neobičnom čovjeku. Izdavač je Arhipelag.

Raščarani svet nova je knjiga Jelene Lengold, jedne od najznačajnijih savremenih srpskih književnica. Radi se o strasnim i otkrivajućim pričama o sredovječnom iskustvu života, o slutnji smrti i neizvjesnosti,  svakodnevici i ljubavi, o graničnim situacijama svakodnevnog iskustva. Knjiga obiluje dinamikom i napetošću, preokretima i krimi zapletima. Raščarani svet je jedna od onih knjiga koje veoma brzo začaraju čitaoce. Jelena Lengold je za nju dobila Andrićevu nagradu. Izdavač je Arhipelag.

Pljuvaću po vašim grobovima roman je Borisa Vijana čija se radnja odvija u fiktivnom gradu u Americi 30-ih godina 20. vijeka, Glavni junak Li potiče iz crnačke porodice ali je igrom slučaja svijetle puti, ima plavu kosu i u potpunost izgleda kao bijelac. Preokret u njegovom životu dešava se kada mu bijelci ubiju mlađeg brata koji je inače tamne puti. Ubijaju ga bijelci, otac i brat djevojke s kojom se zabavlja upravo zato što je kao crnac bio u vezi sa njom. Li zbog tog događaja odlučuje da se osveti bijelcima i njihovoj rasističkoj kulturi.

Mulen Ruž autora Pjera La Mira uzbudljiva je priča o životu Anrija De Tuluza-Lotreka, čuvenog francuskog slikara čija su djela ovjekovječila veseo, raskalašan i dekandentan Pariz s kraja 19. vijeka i njegovo naličje – bijedno stanovništvo Monmartra. Hrom i bolešljiv od najranijeg djetinjstva, Tuluz-Lotrek je živio usamljen i nesrećan, mada okružen najveselijim muškarcima i ženama Pariza. Postao je slavan već u svojoj 25. godini života, ali ta slava nije mogla da mu nadoknadi ono za čime je čitavog života žudio – ljubav. Izdavač je Vulkan.

Vođa i izabrane satire knjiga je u kojoj se nalaze najpoznatije priče Radoja Domanovića. Veliki rodoljub naslikao je i ismijao sve mane svoje zemlje, nadajući se da će zajedno sa probuđenim i osvješćenim narodom vratiti Srbiji dostojanstvo. Kada ne bismo znali da su ova djela nastala prije stotinu godina, mogli bismo se zbuniti i pomisliti da su nastala danas. Nakon čitavog jednog vijeka Domanović ostaje i dalje aktuelan. Izdavač je Vulkan.

Doba čuda Ričarda Holmsa knjiga je koja govori o tome kako je pokoljenje romantičara otkrilo ljepotu i užas nauke. Majstorskim i domišljatim pripovijedanjem Holms istražuje život i rad naučnika s kraja 18. i početka 19. vijeka, pružajući nam mogućnost da ih blisko upoznamo i shvatimo kako se pojedinačni kreativni genije uklapa u društvo. Kada je Džozef Benks zakoračio na obalu Tahitija 1796. godine nadao se da će otkriti raj. Mladi botaničar krenuo je morem u potrazi za novim svjetovima – nadahnut romantičarskom revolucijom u nauci. Izdavači su Zavod za udžbenike i Dosije.

Priča o Jangu višestruko nagrađivanog autora Uroša Petrovića istinita je priča o tome kako je francuski buldog uticao na životni put jednog pisca. Zahvaljujući sjajnom ilustratoru Aleksi Gajiću, ona izgleda kao grafički roman. Zajednička putovanja sa psom, fotografisanje, sviranje gitare u njegovom društvu, igranje fudbala, naveli su glavnog junaka da shvati kako psi mogu da nauče ljude da budu mnogo bolji. Na kraju knjige se nalazi i „Deset molbi jednog psa“ koje bi trebalo da pročita svako onaj ko namjerava da nabavi kućnog ljubimca ili ga već ima. Priča o Jangu knjiga je za sve one koji vole i razumiju životinje. Izdavač je Laguna.

Udario me pubertet u glavu knjiga je namijenjena mlađim tinejdžerima autora Roberta Takariča. Glavni junak Zvezdan otkriva prve čari puberteta. Jednog dana na školskom zidu je napisao svoj prvi grafit: „Ovaj grad je super jer u njemu živi Zorica“! I njegova majka je počela primjećivati sve čudnije Zvezdanovo ponašanje. Osim što svijet već izgleda poprilično izvrnut naglavačke brojnim igrama, nepouzdanim drugarima, žurkama i nestašlucima, povrh svega Zvezdan dobija još jedan strašan udarac: Zorica odlazi iz grada! Da li će i kako preboljeti ljubav svog života? Izdavač je Laguna.

Najčitanije