16 C
Kotor

Slušaj online radio

Novi naslovi u Knjižari So

Knjižara So
Knjižara So

Dok još traje 11. podgorički Sajam knjiga valja kazati kako se mnoštvo nezaobilaznih naslova već nalazi u izlogu hercegnovske Knjižare So ali i u butigi!

Takođe valja znati kako se iz mora naslova za preporuku može izdvojiti tek neznatan dio, što našu tradicionalnu rubriku samo produžava i nakon 12 godina na neodređeno vrijeme.

Počujmo nove Preporuke za čitanje…

Roman Krug Dejva Egersa zastrašujuća je vizija bliske budućnosi u kojoj privatnost nestaje, a svijetom vlada moćna korporacija velika kao Google, Facebook i Twitter zajedno. Krug je kompanija koja povezuje lične imejl naloge korisnika, profile na društvenim mrežama, usluge onlajn bankarstva i trgovine, stvarajući svakome jedinstveni onlajn identitet, čime započinje novo doba pristojnosti i transparentnosti. Autor nam opisuje stvaranje jednog novog društva čiji stanovnici sa oduševljenjem pristaju da svaki trenutak njihovih života bude zabilježen okom kamere. Izdavač je Booka.

Staljinova ljubavnica autora Mareka Haltera roman je u kome se prepliću političke intrige, špijunske igre i zabranjene ljubavi. Juna 1950, pod izgovorom da se bori protiv antiameričkog djelovanja, Makartijueva komisija uništava karijere i živote nedužnih. Jedna od optuženih je i Marija Ejpron, koja je navodno ušla u Sjedinjene Države s lažnim pasošem i ubila američkog tajnog agenta u misiji u Sovjetskom Savezu. Braneći se ona otkriva zapanjujuće podatke. Naime, dok je bila glumica moskovskog pozorišta upoznala je Staljina i bila mu ljubavnica. Upravo ta priča uništila je sve njene snove. Izdavač je Vulkan.

Radnja romana S.N.U.F.F Viktora Peljevina smještena je u postapokaliptični svijet i bavi se odnosima dvaju zemalja – Ukraine koju naseljavaju Orci, i vještačke džinovske kugle Bizantinuma koja visi iznad nje, naseljena ljudima. Urkaina je tehnološki zaostalo a Bizantinum napredno društvo. Ipak, Bizantinum ima probleme s nedostatkom fizičkog prostora i sa zakonom koji zabranjuje javno stupanje u seksualni kontakt ljudima mlađim od 46 godina. S.N.U.F.F. je roman koji sadrži mnoštvo aluzija na savremeni društveni položaj Rusije i zapadnih zemalja i na njihove međusobne odnose. U satiričnom maniru, tekst je prepun novojezika. Izdavač je Booka.

U knjizi Našminkana za 10 minuta Borisa Entrupa nalaze se detaljna uputstva za 50 načina šminkanja, od svježeg i prirodnog do izgleda sa modne piste i kao takva dragocjena je svima kojima je potrebno da preobrate izgled i otkriju svoju prirodnu ljepotu. Svaki stil šminkanja predstavljen je na slikama prije i poslije – od neupadljive dnevne šminke do večernjeg glamura, korak po korak – da bi oni koji budu čitali ovu knjigu mogli i sami da ga primjene. Uz sve ovo, u knjizi se nalazi i mnoštvo profesionalnih savjeta, trikova i tehnika pomoću kojih se mogu savršeno istaći naše prirodne prednosti. Izdavač je Laguna.

Biblioteka Svetog Fotija Velikog knjiga je od ogromnog značaja za istoriju vizantijske književnosti. Radi se o najdragocjenijem književnom ostvarenju vizantijske učene proze i ujedno je primjer velike erudicije i stilskog majstorstva. U njoj se nalaze prikazi 280 književnih djela iz raznih oblasti – teologije, istorije, retorike, filozofije, medicine, prirodoslovlja. Prikazi su sažeti, kritički i uvijek vjerodostojni. Naročito su važni podaci o istoričarima do IX vijeka. Biblioteka Svetog Fotija Velikog prvoklasni je izvor za istoriju starohrišćanske i ranovizantijske teološke književnosti, kao i profane pismenosti Vizantije do IX vijeka.

U knjizi Egzotično voće upoznajemo se sa uzgojem sadnica za nas manje poznatog ili gotovo nepoznatog voća, neophodnoj njezi, izboru zemlje, količini vode, vrsti gnojiva, obrezivanju… Knjiga nam predstavlja poznate vrste kao što su npr. citrusi, ananas, dinja ili smokva, kao i manje poznate vrste poput kerimoje, papaje, kaki jabuke, japanske mušmule i mnogih drugih. Uz uputsva, za svaku predstavljenu vrstu dat nam je i latinski naziv kao i podaci o porijeklu i istoriji. Izdavač je Založba Mladinska knjiga.

Knjiga Patrisije Lukas Razvod – objašnjen našoj deci odgovara na pitanja: zašto se ljudi danas tako često razvode?, kako mogu da se više ne vole, ili da se mrze, kad su ranije toliko toga dijelili i zajedno začeli djecu? Za mlade je razvod problem bar koliko i za same roditelje. Nisu li upravo tinejdžeri neposredno na udaru promjena: selidbi, promjene škola, uklapanja u novu porodičnu organizaciju? Kako im pomoći da izgrade svoju ličnost, a da se ne osjećaju razapeti između dva doma i dva različita svijeta? Izdavač knjige Razvod – objašnjen našoj deci je Geopoetika.

Zamisli život bez toaleta naziv je knjige iz edicije Mala istorija otkrića, i odgovara na pitanje kako bismo se snalazili da ne postoje toaleti? Kako bismo održavali ličnu higijenu i higijenu u našim domovima? Pred nama je zanimljiva priča o tehnologiji koju mnogi od nas uzimaju zdravo za gotovo. Knjiga nam otkriva zašto su toaleti tako važni, kako su seusavršavali kroz vrijeme i kako bi mogli da se razvijaju u budućnosti. Izdavač je Kreativni centar.

Velika enciklopedija pitanja i odgovora obiluje lako čitljivim i iscrpnim tekstovima koji razjašnjavaju mnoge nedoumice o vasioni, istoriji, ljudskom tijelu i životinjama. Sve najvažnije oblasti života obrađene su u ovoj knjizi koja će zasigurno zadovoljiti znatiželju najmlađih čitalaca. Zahvaljujući Velikoj enciklopediji pitanja i odgovora razjasnićemo mnoge male, svakodnevne misterije a istovremeno ćemo saznati nešto novo iz raznih oblasti. Kroz stranice ove vrijedne enciklopedije prošetaćemo se od praistorije do najudaljenjih zvijezda i planeta. Izdavač je Mali Princ.

Najčitanije