9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Novi eksponat u Muzeju „Mirko Komnenović“

Muzej exponat
Muzej exponat

Kolekcija Zavičajnog muzeja „Mirko Komnenović“ u Herceg-Novom od danas je bogatija za jedan eksponat – odlivak srednjovjekovnog stećka sa oboda tvrđave Forte Mare, a kojeg je prije četrdesetak godina otkrio arheolog Ilija Pušić.

Kako je hercegnovski arhitekta i donator eksponata Boris Ilijanić kazao za portal Opštine Herceg Novi, Pušić je svojevremeno otkopao i otkrio „port marinu“ – vrata od mora, sa sjeverne strane tvrđave Forte Mare. Sa istočne strane tih vrata, u desnom dijelu zida, postoji niša gdje je urađen srednjovjekovni stećak, veliki kameni blok na kojem se nalaze reljefi i grbovi. Uzet je otisak, nakon čega je napravljen odlivak, koji se sada nalazi u muzeju.

Pušić je svojevremeno bio direktor muzeja, osnivač Galerije „Josip Bepo Benković“ i časopisa za kulturu i umjetnost „Boka“. Njegove knjige „Vranjaj praistorijsko stanište iznad Herceg Novog“ i „Preromanička plastika u Boki Kotorskoj“ objavila je Crnogorska akademija nauka, a napisao je pedesetak naučnih radova iz oblasti arheologije.

Muzej exponat
Muzej exponat

Najčitanije