10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Noć muzeja u Perastu

Perast Muzej
Perast Muzej

Povodom Međunarodnog dana muzeja, Muzej grada Perasta priređuje izložbu Stećci Boke i zaleđa koja će biti otvorena u petak, 19.maja sa početkom u 20 sati..

Stećci, srednjevjekovni nadgrobni spomenici, ponekad sa uklesanim slikovnim ukrasima ili natpisima sreću se pojedinačno ili u grupi čineći tako nekropolu. Nastanak stećaka vezuje se za prvu polovinu 13 vijeka, a klesani su i sve do početka 16.vijeka nakon čega se ubrzo gube. Do danas ostali su većim dijelom neistraženi iako su više puta istraživani i popisivani. Saznanja govore da se u Crnoj Gori nalazi 107 lokaliteta sa 3.500 stećaka.

Međutim međunarodna potvrda značaja stećaka za univerzalnu baštinu svijeta, ali i njihova visoka valorizacija zvanično se dogodila na samitu UNESCOa, koji je održan u Istanbulu u junu 2016.godine, kada je odlučeno da se stećci upišu na prestižnu UNESCO listu svjetske baštine.

Izložba je realizovana u saradnji sa Ministarstvom kulture Crne Gore u okviru Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2017.godinu.

Zajedničkim radom, kao autori na izložbi su Mirjana Vukasović dokumentarista u Muzeju grada Perasta i dr Goran Komar.

Izložbu će otvoriti Andro Radulović, direktor Pomorskog muzeja Crne Gore.

 

 

 

Najčitanije