17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Najava 8. Festival „Bruna Špiler“

Bruna Špiler
Bruna Špiler

Osmo međunarodno takmičenje solo pjevača „Bruna Špiler” okupiće ove godine osamdesetak takmičara iz tridesetak muzičkih škola i akademija iz regiona i Evrope – saopštili su organizatori.

Takmičenje će biti održano od 26. do 28. marta, kazala je predsjednica NVO „Bruna“ i profesor solo pjevanja Mirela Šćasni. Prema njenim riječima takmičari dolaze iz deset zemalja: BiH, Slovenije, Makedonije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Italije, Austrije i po prvi put sa Krima i iz Južne Koreje.Novina je što će ove godine takmičenje biti organizovano i u šestoj kategoriji za učesnike preko 32 godine. Na otvaranju festivala kao dobrodošla novina najavljen je nastup horova iz hercegnovske i kotorske muzičke škole.

Festival će i ove godine biti održan uz podršku Opštine, a s obzirom na to da takmičenje stalno napreduje grad će i dalje nastojati da doprinese njegovoj afirmaciji, saopštila je potpredsjednica opštine dr Tamara Vujović.

A žiri je zaista respektabilan. Na festival dolazi Nikola Mijajilović iz Beograda, bariton i prvak beogradske opere i profesor Muzičke akademije, Vlatka Oršanić iz Zagreba, prvakinja zagrebačke i ljubljanske opere, profesor na zagrebačkoj Akademiji i Nena Brzaković, koja je već treći put član žirija i koja dolazi iz Berlina i donosi nam vrijedne nagrade i stipendije za naše takmičare. Po prvi put član našeg žirija biće Evgenija Anvelot, koja dolazi iz Milanske skale u kojoj radi sa mladim pjevačima. Očekujem da će Anveloti među našim pjevačima prepoznati izuzetne talente jer ih ima, rekla je Mirela Šćasni.

Umjetnički direktor festivala je i ove godine Radmila Smiljanić koja je i pokretač ove manifestacije, a supervizor Darinka Matić Marović. Pridružiće se i Miomira Vitas, koja treću godinu za redom donosi stipendiju za najbolje izvedeno djelo francuskog kompozitora, a prvenstveno Erika Satija. U nagradnom fondu svih osam godina učestvuju galerije „Sju rajder“, „Spinaker“, „Katurić“ i „Prijić“ . Prema riječima predsjednika festivalskog savjeta Miroslava Boba Milanovića, festival se s dobrom ocjenom saradnje sa Muzičkom školom vraća u Institut u kome je napravio prve korake prije osam godina.

Završni koncert Belkanto za sjećanje najavljen je u Dvorani Park za 28. mart.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije