8 C
Kotor

Slušaj online radio

Muzičari iz devet zemalja u džez zalivu

Muzička škola HN
Muzička škola HN

Festival “Jazz Bay Herceg-Novi Montenegro”, pod pokroviteljstvom Opštine Herceg-Novi biće održan od 24. do 26. avgusta.

Najbolji polaznici iz naše zemlje, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Austrije i Švajcarske, njih 18, već od petka, 19. avgusta, učestvuju u big band i vokalnim radionicama, nakon kojih će zajedno sa predavačima nastupiti na koncertima 24. i 25. avgusta na platou ispred Muzičke škole.

Radionice predvode eminentni džez muzičari, jermensko-austrijski vokal Anuš Apojan i saksofonista Bredford Lili iz Sjedinjenih Američkih Država.

“Tokom tri festivalske noći imaćemo priliku da čujemo vrhunske izvođače džez muzike. Oni će na svoj način obojiti naše avgustovske dane. U etimologiji džez muzike naišla sam na podatak da izraz džez znači brbljanje, ćakulanje. Oni će upravo to i raditi sledećih noći – razgovaraće sa nama, i to instrumentima i dati nam za pravo da budemo uključeni u taj inspirativan dijalog”, kazala je na konferenciji za novinare sekretarka za kulturu Opštine Herceg-Novi Tamara Lepetić.

Jazz
Jazz

Direktorica Muzičke škole Herceg-Novi Nada Karadžić istakla je da je ovo četvrto izdanje festivala. Umjesto „Jazz summer Montenegro festival“ nosi naziv „Jazz Bay Herceg-Novi Montenegro“, ali je koncept ostao isti – manifestacija edukativnog i revijalnog karaktera.

“Cilj festivala je da ostavi neki trag, kako u našem gradu tako i u državi. Nadam se da ćemo ubuduće dobiti podršku i evropske asocijacije. Takođe, ovim putem bih se zahvalila Opštini Herceg Novi koja je podržala projekat”, rekla je Karadžić. Kako je poručila, grad koji je kandidat za Evropsku prijestonicu kulture zaslužuje kvalitetan festival džez muzike i ovaj projekta će nastaviti da se razvija.

Akcenat na edukaciji mladih muzičara je ono što ovaj projekat ističe u odnosu na druge džez festivale u zemlji, kazao je Dragomir Karlo Đorđević, koji vodi džez odjeljenje hercegnovske Muzičke škole.

“Interpretacija koja otvara mogućnost saradnje u trenutku stvaranja muzike – to je ono što odlikuje džez. Želimo da kroz lične primjere muzičara svjetske klase mladima pokažemo kako se to radi, jer se riječima ne da iskazati”, objasnio je Karlo Đorđević.

Svečano otvaranje festivala biće upriličeno u srijedu 24. avgusta, u 20 sati. Publici će se predstaviti “Balkan Youth Jazz orchestra” iz SAD, kojim diriguje Bredford Lili. Nakon njih nastupiće “Claus Raible international quartet” i vokalna solistkinja Jelena Jovović.

Sa pressa
Sa pressa

Poznati američki džez muzičar i profesor Bredford Lili istakao je zadovoljstvo dolaskom u Crnu Goru i zahvalio se svima koji su omogućili da mladi o džezu uče kroz neposredan kontakt za izvođačima.

“Mislim da je veoma važno da znanje koje imamo prenosimo dalje, na isti način kako smo ga i mi dobijali. Nove generacije kroz moderne tehnologije imaju pristup muzici kakav mi nismo imali. Ipak, učiti džez muziku više je od teorije ili samo preslušavanja snimaka na internetu. To je i razmjena ideja, kulturnih identiteta. Džez se mora učiti kroz neposredan kontakt, druženje, razgovor, putovanja, iskrenu i otvorenu interakciju među ljudima. To su najvažniji razlozi zbog kojih sam srećan što sam došao ovdje”, kazao je Lili.

Drugog dana festivala publika će na Trgu Mića Pavlovića moći da vidi “Oleg Kireyev kvartet” i “Anush Apoyan kvartet”.

Anuš Apojan, džez muzičarka jermenskog porijekla koja je diplomirala na univerzitetu u Gracu i do sada širom Evrope sarađivala sa mnogim legendarnim muzičarima, kazala je da je počašćena što ima priliku da svoje znanje prenese mladim muzičarima, i to upravo u Herceg Novom.

“Čim sam ušla u hercegnovsku Muzičku školu primijetila sam da se ovdje jako dobro radi sa djecom. Zidovi su puni diploma, djeci i upravi su veoma važni što bolji rezultati. Osim toga, ovo je mjesto ne samo za muzičare iz Crne Gore već i iz drugih država. Zahvalna sam što sam ovdje”, poručila je Apojan.

Festival će 26. avgusta na Kanli Kuli zatvoriti Balkanski bend Vasila Hadžimanova.

Prve dvije večeri su besplatne za sve posjetioce, a cijena ulaznice za koncert na Kanli Kuli iznosi 5 eura.

Najčitanije