10 C
Kotor

Slušaj online radio

Muzeji i galerije Budve – bogat program u čast jubileja 170 godina od objavljivanja „Gorskog vijenca“

Muzej Budva

Njegujući tradiciju obilježavanja značajnih datuma i godišnjica iz crnogorske kulturne istorije, JU Muzeji i galerije Budve prišla je organizovanju programa u čast jubileja 170 godina od objavljivanja „Gorskog vijenca“ Petra II Petrovića.

Uzimajući u obzir značaj djela i njegovog pisca, program je podijeljen u nekoliko segmenata: prezentacija izložbe, štampanje fototipskog izdanja „Gorskog vijenca“ i organizovanje okruglog stola. Zajednički cilj ovih aktivnosti je odati dužno poštovanje Njegošu i njegovom djelu, ali i pozvati čitaoce da na još jedno čitanje „Gorskog vijenca“.

U ponedjeljak, 9. oktobra, u prostoru Spomen doma „Stefan Mitrov Ljubiša“ u budvanskom Starom gradu, svečano će biti otvorena dokumentarno-umjetnička izložba Njegoš i „Gorski vijenac“. Na izložbi će biti predstavljeno desetak umjetničkih radova poznatih autora kojima su život i stvaralaštvo znamenitog crnogorskog crkvenog i svjetovnog vladara, pjesnika i filozofa, bili inspiracija – Anastasa Jovanovića, Pera Počeka, Rista Stijovića i Ivana Meštrovića – kao i Njegošev portret koji je u Kini uradio umjetnik po imenu Francisko. Pomenuti radovi čuvaju se u Njegoševom muzeju u Biljardi na Cetinju (Narodni muzej Crne Gore). Dokumentarni segment izložbe obuhvata prezentaciju prvog latiničnog izdanja „Gorskog vijenca“ koje je objavljeno u Zadru 1868. godine, a koje je za štampu priredio Stefan Mitrov Ljubiša, još jedna čuvena ličnost XIX vijeka. Osim što je uradio preslovljavanje, Ljubiša je u ovom izdanju dao svoje tumačenje pojedinih riječi i kako navodi u predgovoru „povjesna izjasnenja mjesnih događaja“. Kako je šira javnost nedovoljno upoznata s ovim izdanjem i Ljubišinim poduhvatom, što je dijelom uslovljeno i malim brojem sačuvanih originalnih primjeraka, JU Muzeji i galerije Budve je povodom jubileja prišla izradi fototipskog izdanja „Gorskog vijenca“ iz 1868. godine, u saradnji sa Nacionalnom bibliotekom Crne Gore „Đurđe Crnojević“ sa Cetinja, koja je ustupila originalno izdanje za prezentaciju.

Izložbu  će svečano otvoriti dr Miroslav Luketić, istoričar i publicista iz Budve, u 19 časova. Izložba se može pogledati do 5. novembra 2017. godine.

Za razliku od izložbe, koja predstavlja kako umjetničko tako i književno čitanje i tumačenje „Gorskog vijenca“ i njegovog autora iz prošlih vremena, namjera JU Muzeji i galerije Budve je da organizovanjem okruglog stola i učešćem eminentnih poznavalaca Njegoševog djela dobijemo odgovor na pitanje Kako danas čitati Njegoša. Smatrajući da jedino stručni i naučni pristup ovom pitanju ispravan, na okruglom stolu svoje stavove iznijeće priznati književni teoretičari i kritičari prof. dr Sonja Tomović Šundić, mr Božena Jelušić, Balša Brković i prof. dr Siniša Jelušić. Moderatorka večeri je Stanka Rađenović Stanojević.

Održavanje okruglog stola Kako danas čitati Njegoša zakazanoje za utorak, 10. oktobra, u 19 časova, a održaće se se u Modernoj galeriji u Starom gradu

Najčitanije