20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Monodrama “Moje nagrade”

Iz predstave Moje nagrade
Iz predstave Moje nagrade

Festival mediteranskog teatra “Purgatorije” u Tivtu večeras se nastavlja monodramom “Moje nagrade” u produkciji Narodnog pozorišta Beograd, a koja će biti izvedena na maloj sceni u atrijumu ljetnjikovca Buća-Luković sa početkom u 21.30 sati.

Režiju i dramaturgiju potpisuje Maja Pelević, a kroz ovu monodramu publiku će voditi glumac Slobodan Beštić.

“U pitanju je ispovjest, intiman osvrt na to kako institucije reaguju na čovjeka koji iznosi svoje mišljenje”, ističe rediteljka, ukazujući da je zbirka eseja “Moje nagrade”, napisana u intimno – biografskom tonu, objavljena poslije smrti pisca Tomasa Bernharda.

Inače, ansambl Narodnog pozorišta iz Beograda sinoć je na ljetnjoj pozornici u Tivtu, u sklopu takmičarskog programa i u konkurenciji za nagrede “Purgatorija”, izveo predstavu “Rodoljupci”, po čuvenom tekstu Jovana Sterije Popovića.     Režiju kao i scenografiju ovog komada potpisuje Andraš Urban, a uloge su tumačili Slobodan Beštić, Anastasia Mandić, Suzana Lukić, Pavle Jerinić, Nela Mihailović, Hadži Nenad Maričić, Nikola Vujović, Predrag Ejdus, Branko Jerinić i Bojan Krivokapić.

Zbivanja u ovoj komediji dešavaju se burne 1848.godine kada “gori cijela Evropa”. To je godina “proljeća naroda” u kojoj se revolucija munjevito širi od Francuske preko Italije, Mađarske do male banatske varoši Vršca, gdje se većim dijelom zbiva radnja Steijinog djela.

U sklopu književnih programa “Purgatija” u petak veče na sceni u atrijumu ljetnjikovca Buća-Luković održano je knjižđvno veče šahovskog velemajstora Milna Draška koji je publici predstavio svoju knjigu putopisnih i zapisa o šahu, naslovljenu “Putujuči sa figurana”. Pored autora, o knjizi je govorio i šahista, novinar i publicista Dragan Popadić, direktor Radio Tivta.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije