Miraš Martinović laureat književne nagrade „Teuta“

Miraš Martinović Teuta 2016
Miraš Martinović Teuta 2016

Miraš Martinović laureat književne nagrade „Teuta“ – djelo kao univerzalni lanac zajedništva

Nagrada“Teuta“ dodjeluje se u okviru tradicionalne trogranične književne manifestacije „Alpske Muze”, dodjeljuje je Regionalno udruženje pisaca „Teuta“, koje su osnovali pisci sa Kosova, iz  Crne Gore i Albanije. Nagrada je ove godine pripala Mirašu Martinoviću, istaknutom crnogorskom piscu , za njegovo ukupno stvaralaštvo, a biće uručena na ovogodišnjoj manifestaciji  koja je planirana  28. i 29. avgusta u Plavu, Gusinju i Juniku.

U obrazloženju  odluke o nagradi je navedeno: “Martinovićevo djelo, naslonjeno na antičku tradiciju, nosi snažne i univerzalne poruke i ima duboke korijene koji povezuju narode Balkana i Sredozemlja. On traga za dubokim korijenima, otkriva ih i artikuliše u liretauru visokih dometa. Martinovićeva poezija i romani počivaju na motivima koji su prepoznatljivi i kod drugih naroda, koje on uvezuje u univerzalni lanac z a j e d n i š t v a, pa je njegova literatura dostupna i razumljiva širokom krugu čitalaca, bez obzira kojim jezikom govore i kome narodu pripadaju. Njegovo djelo odiše humanošću i ljubavlju. Ono pomjera granice i otvara horizonte, postajući prepoznatljv znak na zajedničkom civilizacijskom putu kojim idemo ka budućnosti. Martinović svojim djelom i ukupnim angažmanom kontinuirano radi na povezivanju kultura i naroda, oživljava drvene motive, one koji su zajednički svima, dovodeći ih u vezu sa danšnjim vremenom. Kao takav, i drveni lik Teute, kraljica Ilira, inspirisao je Martinovića da napiše roman sa tim imenom, koje je amblem i spona među narodima koji žive na ovim prostorima.”, kaze se između ostalog, u orbazloženje žirija za nagradu „Teuta“, cija je misija da potvrđuje, približava i promoviše autentične književne vrijednosti balkanske i mediteranskih prostora i kulture koje na njima cvjetaju. Sve ove karakteristike Martinovića su podigle u rang autentičnog i prepoznatljivog pisca i služe na čast ne samo crnogorskoj i albanskoj knjizevnositi (njegova djela se prevede i objavljuju na Kosovu i Albaniju), već i književnosti drugih naroda na Balkanu i šire, i upravo one opredjeljuju žiri Regionalne udruzenje pisaca “TEUTA” da mu za ukupni rad i djelo dodijeli ovo visoko prizanje. Tim činom i ova nagrada i njen laureat dobijaju na obostranom značaju”, kaze žiri “TEUTE”.

„Alpske Muze 2016“ je četvrta trogranična literararna manifestacija a ove godine se  održava pod pokroviteljstvom Ministarstva za dijiasporu Republike Kosovo u okviru manifestacije „Dani diaspore“ i podršku opština: Dečani, Peć i Junik, gdje će biti održana centralna svečanost i dodjela nagrade “TEUTA”. Primajući ovo visoko književno priznanje, ovogodisnji laureat Miraš Martinović 29. jula u Juniku, dostojanstveno se svrstava među značajne pisce, prethodne dobitnike: Jevrema Brkovića, Dritera Agolija i Ramiza Keljmendija” koji su nagradjeni proslih manifestacija u Rugovi, u Risnu i u Bajram Curru, navedeno je u saopštenju  Udruženja Pisaca “Teuta”.

Na vijest o nagradi Martinović je za Radio Herceg Novi kazao

Drago mi je da je žiri Regionalne asocijacije pisaca TEUTA prepoznao moje djelo i ovjenčao ga ovim priznanjem, kaže Miraš Martinović.

– Drago mi je, kako stoji u obrazloženju za dodjelu nagrade, da je žiri prepoznao poruke  koje nosi moje djelo i što ih je  karakterisao kao univerzalne. Takođe mi je drago što je ovo priznanje za ukupno djelo – što je koncept nagrde, a ne za pojedinačne knjige. Iako mi je posebno drago što se u toj ukpnosti nalazi moje djelo sa tim naslovom, pa ga ovo priznanje svojim imenom akcentuje i aktuelizuje. Nagrada se ne dodjeljuje konkursom, već po izboru  djela i pisca. Žiri je bio jednoglasan i u izboru i u predlogu. To čini zadvoljstvo. A posebna je čast što se opvim priznanjem svrstavam među prethodne dobitnike, jednim crnogorskim i dvojicom albanskih klasika u književnosti, Jevremom Brkovićem, Driterom Agolijem i Ramizom Keljmendijem, te budućim dobitnicima nagrade, čije će djelo, siguran sam biti visokog književnog niova, rekao je Martinović.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.