11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Miraš Martinović laureat književne nagrade „Teuta“

Miraš Martinović Teuta 2016
Miraš Martinović Teuta 2016

Miraš Martinović laureat književne nagrade „Teuta“ – djelo kao univerzalni lanac zajedništva

Nagrada“Teuta“ dodjeluje se u okviru tradicionalne trogranične književne manifestacije „Alpske Muze”, dodjeljuje je Regionalno udruženje pisaca „Teuta“, koje su osnovali pisci sa Kosova, iz  Crne Gore i Albanije. Nagrada je ove godine pripala Mirašu Martinoviću, istaknutom crnogorskom piscu , za njegovo ukupno stvaralaštvo, a biće uručena na ovogodišnjoj manifestaciji  koja je planirana  28. i 29. avgusta u Plavu, Gusinju i Juniku.

U obrazloženju  odluke o nagradi je navedeno: “Martinovićevo djelo, naslonjeno na antičku tradiciju, nosi snažne i univerzalne poruke i ima duboke korijene koji povezuju narode Balkana i Sredozemlja. On traga za dubokim korijenima, otkriva ih i artikuliše u liretauru visokih dometa. Martinovićeva poezija i romani počivaju na motivima koji su prepoznatljivi i kod drugih naroda, koje on uvezuje u univerzalni lanac z a j e d n i š t v a, pa je njegova literatura dostupna i razumljiva širokom krugu čitalaca, bez obzira kojim jezikom govore i kome narodu pripadaju. Njegovo djelo odiše humanošću i ljubavlju. Ono pomjera granice i otvara horizonte, postajući prepoznatljv znak na zajedničkom civilizacijskom putu kojim idemo ka budućnosti. Martinović svojim djelom i ukupnim angažmanom kontinuirano radi na povezivanju kultura i naroda, oživljava drvene motive, one koji su zajednički svima, dovodeći ih u vezu sa danšnjim vremenom. Kao takav, i drveni lik Teute, kraljica Ilira, inspirisao je Martinovića da napiše roman sa tim imenom, koje je amblem i spona među narodima koji žive na ovim prostorima.”, kaze se između ostalog, u orbazloženje žirija za nagradu „Teuta“, cija je misija da potvrđuje, približava i promoviše autentične književne vrijednosti balkanske i mediteranskih prostora i kulture koje na njima cvjetaju. Sve ove karakteristike Martinovića su podigle u rang autentičnog i prepoznatljivog pisca i služe na čast ne samo crnogorskoj i albanskoj knjizevnositi (njegova djela se prevede i objavljuju na Kosovu i Albaniju), već i književnosti drugih naroda na Balkanu i šire, i upravo one opredjeljuju žiri Regionalne udruzenje pisaca “TEUTA” da mu za ukupni rad i djelo dodijeli ovo visoko prizanje. Tim činom i ova nagrada i njen laureat dobijaju na obostranom značaju”, kaze žiri “TEUTE”.

„Alpske Muze 2016“ je četvrta trogranična literararna manifestacija a ove godine se  održava pod pokroviteljstvom Ministarstva za dijiasporu Republike Kosovo u okviru manifestacije „Dani diaspore“ i podršku opština: Dečani, Peć i Junik, gdje će biti održana centralna svečanost i dodjela nagrade “TEUTA”. Primajući ovo visoko književno priznanje, ovogodisnji laureat Miraš Martinović 29. jula u Juniku, dostojanstveno se svrstava među značajne pisce, prethodne dobitnike: Jevrema Brkovića, Dritera Agolija i Ramiza Keljmendija” koji su nagradjeni proslih manifestacija u Rugovi, u Risnu i u Bajram Curru, navedeno je u saopštenju  Udruženja Pisaca “Teuta”.

Na vijest o nagradi Martinović je za Radio Herceg Novi kazao

Drago mi je da je žiri Regionalne asocijacije pisaca TEUTA prepoznao moje djelo i ovjenčao ga ovim priznanjem, kaže Miraš Martinović.

– Drago mi je, kako stoji u obrazloženju za dodjelu nagrade, da je žiri prepoznao poruke  koje nosi moje djelo i što ih je  karakterisao kao univerzalne. Takođe mi je drago što je ovo priznanje za ukupno djelo – što je koncept nagrde, a ne za pojedinačne knjige. Iako mi je posebno drago što se u toj ukpnosti nalazi moje djelo sa tim naslovom, pa ga ovo priznanje svojim imenom akcentuje i aktuelizuje. Nagrada se ne dodjeljuje konkursom, već po izboru  djela i pisca. Žiri je bio jednoglasan i u izboru i u predlogu. To čini zadvoljstvo. A posebna je čast što se opvim priznanjem svrstavam među prethodne dobitnike, jednim crnogorskim i dvojicom albanskih klasika u književnosti, Jevremom Brkovićem, Driterom Agolijem i Ramizom Keljmendijem, te budućim dobitnicima nagrade, čije će djelo, siguran sam biti visokog književnog niova, rekao je Martinović.

Najčitanije