8 C
Kotor

Slušaj online radio

Goranović otvorio izložbu „Simboli hiljadugodišnje državnosti Crne Gore”

Pavle Goranović, ministar kulture otvorio je juče u Rezidenciji Predsjednika Crne Gore na Cetinju izložbu „Simboli hiljadugodišnje državnosti Crne Gore”.

Ova izložba, u organizaciji Ministarstva kulture Crne Gore i Uprave za zaštitu kulturnih dobara, autorke Anastazije Miranović, otvorena je povodom obilježavanja jubileja – 1000 državnosti i 10 godina obnove nezavisnosti Crne Gore.

Ministar Goranović je u svom obraćanju rekao: “Izložbom „Simboli huljadugodišnje državnosti Crne Gore“, oživljena je memorija na identitet države, kao doprinos ukupnoj slici o našem kulturnom i državotvornom biću. Njegovanjem kulture sjećanja iskazujemo poštovanje prema utemeljivačima naše države  i ostavljamo snažnu poruku svima koji će je – bez sumnje – na ovim osnovama dalje izgrađivati.”

“Za uzor je tim generacijama slavna istorija zemlje kojoj su, nakon odista burne prošlosti, danas temeljni simboli – tolerancija, multikultunost, dobrosusjedstvo, antifašizam, slobodarstvo… To su vrijednosti koje su Crnu Goru i dovele do statusa stabilne, građanske i demokratske – evropske zemlje. To su i vrijednosti koje su garant da nas kulturna baština i svijest o važnosti tradicije čine ponosnim dijelom naprednog svijeta. To je i dokaz da zemlja koja drži do svoje kulture posjeduje neotuđivu prošlost i izvjesnu budućnost. Crna Gora, što se više okretala sebi, više se približavala modernom svijetu. Što je više usvajala univerzalne vrijednosti, bila je svjesnija svojih temelja i simbola.”, kazao je Ministar na otvaranju.

Prisutnima se obratila i autorka izložbe, istoričarka umjetnosti, Anastazija Miranović. Ona je kazala da je izložba tu da podsjeti, ukaže na noseće punktume, simbole hiljadugodišnje državotvornosti. “Po istorijskim „biljegama“ pozavidjeli bi nam mnogi narodi i države teritorijalno veće, materijalno bogatije diljem svijeta”, naglasila je Miranović.

Izložba će biti otvorena do 13.jula – Dana državnosti Crne Gore.

Najčitanije