10 C
Kotor

Slušaj online radio

Međunarodni festival solo pjevača „Bruna Špiler“

Bruna Špiler
Bruna Špiler

Deveti Međunarodni festival solo pjevača „Bruna Špiler“, na kojem učestvuje 75 takmičara iz naše zemlje i regiona, svečano je otvoren sinoć u Institutu „Dr Simo Milošević“ u Igalu.

Otvarajući festival, savjetnica za kulturu predsjednice Opštine Herceg Novi, Nataša Martić, naglasila je da je „Bruna Špiler“ festival koji se u našem gradu sa radošću očekuje, ponajviše iz činjenice što manifestacija okuplja mlade i talentovane solo pjevače iz naše zemlje i regiona.

-Posebno raduje činjenica da se među nama nalaze nekadašnji učenici Novljanke Brune Špiler, vrsnog pedagoga u čiji je spomen festival i osnovan. Kvalitet manifestacije potvrđen je podatkom da se najuspješnijima na ovom festivalu otvaraju vrata evropskih operskih scena. Zato ostaje upisan u biografiji budućih uspješnih solo pjevača, čije karijere započinju u našem gradu. Herceg Novi je grad koji se raduje ovakvim susretima i festivalima, zbog kojih je sa punim opravdanjem, siguran u sebe, krenuo u sticanje prestižne titule Evropske prijestonice kulture 2021. godine – poručila je Martić.

Publici su se obratili i direktorka Festivala i predsjednica NVO „Bruna Špiler“, Mirela Šćasni, umjetnička direktorka, primadona Radmila Smiljanić, kao i predsjednik žirija, umjetnički vođa mješovitog hora INK-a iz Pule, Miroslav Homen.

Sa otvaranja
Sa otvaranja

Osim zvaničnih festivalskih nagrada, vrijedne stipendije za najbolje takmičare i ove godine će obezbijediti francuska asocijacija „Parade“, njemačka „Oper oder Spre“ i dvije hercegnovske galerije „Sju Rajder“ i „Prijić“.

Festival, čiji je pokrovitelj Opština Herceg Novi, trajaće do 9. aprila, kada će biti održan tradicionalni završni koncert “Belkanto za sjećanje”.

Najčitanije