16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Marković: Herceg-Novi zaslužuje da bude prijestonica kulture

Nikola Marković
Nikola Marković

U novoj galeriji ,,Novi, to sam ja” koja je u centru Herceg Novog otvorena u okviru projekta Herceg-Novi Evropska prijestonica kulutre 2021, postavljena je izložba našeg istaknutog umjetnika Nikole Markovića, akademskog slikara i arhitekte koji je u toku svoje dugogodišnje karijere ostvario veliki broj značajnih projekata, na različitim umjetničkim poljima.

Nikola Marković je zahvalio timu koji je doprinio da njegova djela budu izložena u galeriji ,,Novi, to sam ja” i istako da iskreno želi da Herceg-Novi dobije titulu Evropske prijestonice kulture 2021, jer ovaj grad i Crna Gora to zaslužuju.

,,Želim da Herceg-Novi zaista dobije jedan novi identitet kulture jer je mjesto koje može da bude prijestonica kulture u ovom dijelu Evrope, na način koji će povratiti mnoge vrijednosti koje možda djeluju nekako zaključane u toj našoj kolektivnoj memoriji kada pričamo o vrijednostima kulture. Nadam se da će ova izložba koja se bavi otključavanjem memorije i uspomene djetinjstva svakome od nas pomoći da sagleda jedan prostor stvaralaštva crteža karakterističan za kraj prošlog vijeka u Crnoj Gori. Želio sam da ovom postavkom napomenem da smo napravili jedan pionirski posao tada kada je u pitanju neonatologija i proučavanje natalnog i prenatalnog života u oblasti savremene umjetnosti. Ono što je vrlo bitno i značajno jeste da danas značajan broj evropskih umjetnika podržava ovu temu i vrlo aktivno radi na njoj, što znači da mi iz Crne Gore možemo da budemo aktuelni pogotovo ako se ujedinimo i ako te kulturne vrijednosti koristimo na pravi način”, kazao je Marković.

Nikola Marković
Nikola Marković

,,Marković je umjetnik koji smatra da ukoliko gledamo sebe očima drugih – mi i ne vidimo koliko smo sami slijepi, od svog dežurnog oka, od svog bogatog jastva izgradiće vrlo brzo instituciju dubokog i ponornog, a od svojih rukotvorina izložbu kojom će sakralizovati polemična mjesta svoje umjetnosti i u odnosu na istoriju umjetnosti, barem onu koja se tiče Crne Gore“, napisao je kritičar Jezdimir Radenović, a saopštila istoričarka umjetnosti, Danijela Peško koja je i otvorila izložbu.

Izražavajući zadovoljsto što će prostor galerije ,,Novi, to sam ja“ sljedećih dana krasiti samostalna izložba Markovićeva djela, Peško je podsjetila da se naš istaknuti umjetnik već predstavio u Herceg-Novom, ali u okviru kolektivne izložbe na Zimskom salonu. Ona je podsjetila i da je Marković autor projekata za koje je dobio veliki broj nacionalnih nagrada i osvrnula se na njegov stvaralčki opus.

Izložba Nikole Markovića
Izložba Nikole Markovića

,,Jedno od njegovih glavnih interesovanja i glavnih tematskih polja istraživanja je područje neonatalogije i fenomen ranog djetinjstva. Oblast neonatalogije umjetnik smatra veoma važnom oblašću izučavanja, istraživanja i posvetio mu je svoj opus kroz razne umjetničke medije. Ono što je dominantan motiv njegovog stvaralaštva jeste motiv novorođenčeta, koji se pojavljuje u različitim strukturama i formama noseći simbolička značenja i ukazujući na različite aspekte i vrijednosti djetinjstva”, kazala je Peško, dodajući da su i u okviru ove postavke crteži kojim dominira motiv novorođenčadi.

Njegova djela će u galeriji na glavnom gradskom trgu biti izložena sljedeće dvije nedjelje, a posjetioci će moći da pogledaju radove svakog dana od 9 do 22 sata.

Najčitanije