7 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – Ivo Andrić, nobelovac koji nas sve spaja

Kulturni centar “Nikola Đurković” i Gradska biblioteka i čitaonica iz Kotora u petak, 22. aprila, s početkom u 20 i 30, u Kinu „Boka“ organizuju predavanje: Šta nam znači veliki pisac u XXI vijeku: Ivo Andrić, nobelovac koji nas sve spaja. Predavač je prof. dr Aleksandar Jerkov.

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. aprila svake godine. Proglašen je 1995. na Glavnoj skupštini UNESCO-a, kao simbolični datum u svjetskoj književnosti, jer su toga dana 1616. umrli Migel de Servantes, Vilijam Šekspir…Istog su datuma tokom godina rođeni ili umrli ugledni autori kao što su Moris Druon, Haldour Laksnes i Manuel Mehia Valjeho. Sama zamisao zasniva se na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na dan Svetog Đorđa.

“Obilježavajući Svjetski dan knjige i autorskih prava, UNESCO poziva čitaoce, autore, prevodioce, izdavače, nastavnike, bibliotekare, javne institucije, neprofitne organizacije i privatni sektor da promovišu knjigu, čitanje i izdavaštvo, uz zaštitu autorskih prava. Veselimo se vašem dolasku”, poručuju organizatori.

Najčitanije