15 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – Festival pozorišta za djecu, prva nagrada predstavi Pola Pola

POLA POLA
POLA POLA

Poslije dvanaest nezaboravnih dana u Kotoru i šesnaest odigranih predstava u glavnom programu  lagano se spušta zavjesa na 24. Kotorski Festival Pozorišta za djecu. Dječiji žiri, žiri grada i ASSITEJ donijeli su  odluke o tome ko je po njihovom mišljenju zaslužio nagrade.
Dječiji žiri je donio sljedeće odluke:

POLA POLA
(Kazališna družina Pinklec, Teatar Poco Loco, Teatar Exit – Čakovec/Hrvatska)

Tekst: Milena BOGAVAC
Režija: Renata CAROLA GATICA
Prvu nagradu dodjeljujemo predstavi “Pola pola”, zbog toga što su predstave namijenjene tinejdžerskom uzrastu rijetka pojava, a naročito one koje se bave ovako osjetljivom temom. Namjenjena i roditeljima, poučna za sve uzraste, predstava govori o razvodu, osjećanjima djece i objašnjava djeci sve ono o čemu roditelji ćute, pružajući nam nadu kao svjetlo na kraju tunela.

SNJEŽANA I SEDAM PATULJAKA
(Gradsko pozorište Podgorica /Crna Gora)

Tekst: Aleksandar POPOVIĆ
Režija: Veljko MIĆUNOVIĆ
Druga nagrada pripada predstavi “SNJEŽANA I SEDAM PATULJAKA”, zato što su na zabavan način predstavili poznatu bajku u današnjem vremenu, i uveli elemente bajke o Pepeljuzi. I zato što je pouka predstave jako važna!

PAR CIPELA
​(Dečije pozorište Subotica /Srbija)

Prema motivima priče Pjera Griparija
Režija: Todor VALOV
Treća nagrada dodijeljena je predstavi “Par cipela” zbog dobre i zabavne glume, ali i zanimljivog načina na koji su predstavili temu ljubavi. Svi uzrasti imali su priliku da uživaju u na kreativan način dočaranom stilu sa početka prošlog vijeka.

Nagrada Žirija grada:
SNJEŽANA I SEDAM PATULJAKA
​(Gradsko pozorište Podgorica /Crna Gora)

Tekst: Aleksandar POPOVIĆ
Režija: Veljko MIĆUNOVIĆ
Dobrota je pobijedila, vrijednosti su prave, Snježana i sedam patuljaka od pete do glave.
Neću lažna ogledalca, turbo i silikone, ljubavi ću i ljepote Kotorom da zvone.

Specijalna nagrada ASSITEJ Centra Crne Gore

DžONATANOV LET
​(Dječije kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku /Hrvatska)

Prema motivima romana „Galeb Džonatan Livingston“ Ričarda Baha
Režija: Nikola Zavišić

Predstava Džonatanov let dobila je Specijalnu nagradu ASSITEJ Centra Crne Gore zbog toga što istovremeno asketskim i dojmljivim scenskim jezikom uspijeva da na precizan i razumljiv način govori o značaju unutarnjeg rasta i leta, te još važnije: o važnosti prenošenja poruke koju smo sami naučili i oplemenjivanja svijeta koji nas okružuje.

Draga djeco, to bi bilo sve za ovu godinu. Vidimo se i dogodine, u isto vrijeme na istom mjestu i nadamo se još boljim i bogatijim programom. Družite se sa pozorištem i igrajte se pozorišta, biće vam zabaniji život. Ćao!- poručili su organizatori.

 

Najčitanije