16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Kontast prelijepih pejsaža i teškog života

Izložba Darka Vrcana
Izložba Darka Vrcana

„Od Boke do Afrike“ naziv je izložbe umjetničkih i putopisnih forografija, autora Darka Vrcana, fotografa i avanturiste iz Tivta, a koja je preksinoć otvorena u galeriji ljetnjikovca Buća-Luković u Tivtu.

„Darkove fotografije na tren skeniraju svakodnevni život i na poseban način bude emocije kod posmatrača, intrigiraju njegovu pažnju i pozivaju na dijalog“ – kazala je, otvarajući izložbu, sekretarka Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti Opštine Tivat, Dubravka Nikčević.

Izložba Darka Vrcana
Izložba Darka Vrcana

Od svoje sedamnaeste godine Vrcan putuje po svijetu i bavi se fotografijom. Izložbu njegovih fotografija „Od Boke do Afrike“ čine tri segmenta, od kojih je prvi posvećen Boki, drugi je vezan za živopisni afrički pejzaž, dok treći  segment crno-bijelih fotografija predstavlja surovi život afričke djece. Postavku karakteriše kontrast prelijepih pejzaža i teškog života djece u Africi.

„Dijalog sa odabranim fotografijama Darka Vrcana sa ove izložbe, morao je biti emotivan, u korijenu filozofski. Jer život, surovo realan život afričke djece, koji je Darko zabilježio umjetničkim okom fotografa u crno bijelom kontrastu, ne može nas ostaviti ravnodušnim, već potiče na iskonsku ljudsku potrebu da na ovoj planeti svi ljudi imaju parče svog neba i da pri tom ne budu gladni, žedni i nadasve nesrećni.” – kazala je Nikčević, dodajuči da je tivatski umjetnik uspio da kroz svoje fotografije, “osim ljepote, prikaže i ljudsku patnju koju život nameće i svakodnevnu borbu malog čovjeka da opstane i da se nada.”

Najčitanije