11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Književno veče Jelene Lengold, ovogodišnjeg laureata Andrićeve nagrade

Književno veče

Književno veče Jelene Lengold održano je sinoć u čitaonici Gradske biblioteke u Herceg Novom.

To je prvo književno veče Jelene Lengold nakon dobijanja Andrićeve nagrade za knjigu priča „Raščarani svet“, a organizovano je u okviru programa obilježavanja Dana opštine.

Pred velikim brojem zainteresovanih čitalaca, u dužem i zanimljivom razgovoru, Jelena Lengold je govorila o nastanku svojih priča, o tome zašto je priča forma koja je u književnosti privlači, o tome koji je to svet raščaran i zbog čega.

– Uvek su me najviše zanimali ljudi. I kada odem u gradove u kojima nisam nikada bila, u gradove bogate kulture i istorije, ja ni tamo ne posmatram zgrade i ulice, nego, pre svega, lica ljudi. Kako ljudi izgledaju, šta njihova lica govore, koje priče su upisane na njima. Tako pišem i priče. Želim da otkrijem unutrašnji svet mojih junaka i trenutke u kojima se oni nalaze pred obiljem mogućnosti, a moraju da izaberu samo jednu od njih – rekla je Jelena Lengold.

Govoreći o svom stvaranju, Lengold je kazala i da joj je za jednu od pjesama inspiracija bio Herceg Novi, kao i da joj je posebno drago što je u našem i gradu Iva Andrića samo dva dana nakon dobijanja priznanja koje nosi njegovo ime i koje je već neko vrijeme priželjkivala.

Književno veče

O knjizi Raščarani svet govorio je Gojko Božović, glavni urednik izdavačke kuče „Arhipelag“, dok je publiku na početku večeri pozdravila Nevenka Mitrović, direktorka Javne ustanove Gradske biblioteka i čitaonica Herceg Novi.

Kako je Mitrović istakla, Andrićeva nagrada svrstava se u red najznačajnijih književnih priznanja u regionu zbog njenog višedecenijskog trajanja, renomea dosadašnjih dobitnika, a posebno visokog vrijednosnog kriterijuma prema kojem se nagrađuje djelo koje je naslovom i sadržajem u skladu sa dostojanstvom djela Iva Andrića.

Najčitanije