Knjižara So – preporuka za čitanje

Knjižara So
Knjižara So

Preporuka za čitanje rubrike koju u saradnji sa hercegnovskom Knjižarom So predlažemo koji su to naslovi trenutni hitovi, ili po nečem važni, manirom za svakog po nešto.

Ples sa tigrom uzbudljiva je i moćna priča o krijumčarenju antikviteta i rasturanju droge u Meksiku, motivisana dubokim saosjećanjem autorke Lili Rajt prema ljudima i mjestima o kojima piše. Kada 13-godišnja Ana Remzi sazna da je pljačkaš astečkih grobnica iskopao dragocjenu relikviju, sjeda na prvi avion za Ohaku. Riješena da povrati narušeni ugled oca, kolekcionara umjetnina, i da se osveti nevjernom vjereniku, kustosu muzeja, Ana zaranja u podzemlje umjetničkog svijeta. Čak i narko-bosovi jure relikviju. Međutim, Ana će se pokazati kao heroina našeg doba. Izdavač je Laguna.

Hugo Prat, Gvido Fuga i Lele Vijanelo nam knjigom Tajna Venecija Korta Maltezea opisuju tri magična i skrivena mjesta u Veneciji u kojima su svaki kutak i svaki kamen prožeti tajnama, legendama i magijom. Kad god se Venecijanci umore od propisanih vrijednosti, oni odlaze na ova tajna mjesta i kako otvaraju vrata tako odlaze u divne predjele i neke druge vječne priče. Tajna Venecija Korta Maltezea nas vodi kroz sedam različitih ruta, bogato ilustrovanih i punih praktičnih savjeta, koje prate kanali dok krivudaju kroz ovaj fascinantan grad. Izdavač je Ukronija

Biografija vode Filipa Bola vodi nas u jedinstveno i interesantno istraživanje supstance koja nas održava u životu. Od biografije do tradicije, od Velikog praska preko rađanja okeana, i sve do samog nastanka života autorova perspektiva je uvijek razumljiva i inspirativna. Od drevnog koncepta vode kao elementa, uviđanja njenog značaja u svijetu zemaljske materije, pa do savremenih saznanja i rezultata najnovijih istraživanja, Bol precizno definiše svijet u kome živimo – svijet u kome život ne bi bio moguć bez vode. Izdavači su Heliks i Centar za promociju nauke.

Zločini Engleske knjiga je eseja Gilberta Kita Čestertona u kojoj autor pripovijeda o nepravdi kao formi postojanja – o zločinima koje je Engleska počinila a da se o tome gotovo ništa ne zna. A kada se i zna ne pominje se. Na interesantan, pronicljiv, duhovit i kritičan način Česterton baca novo svjetlo na mnoge bitke i zločine koji su se dogodili od vremena protestantskih junaka, bitke kod Vaterloa koja je iza sebe ostavila mnoge nerješene enigme, preko Hamleta i Danske do bitke na Marni. Autor ovom knjigom potvrđuje zašto ga zovu hrišćanskim apologetom i zašto je uticao na mnoge pisce današnjice. Izdavači su Bernar i Otačnik.

Moć da se spreči samoubistvo je naslov vodiča za tinejdžere koji pomažu tinejdžerima. Kad čuješ riječi: Jednostavno, više ne želim da živim – tvoj prijatelj zapramo misli: Želim nečiju pomoć da bi mi bilo drago što sam živ. Kad su pitali tinejdžere kome bi saopštili da žele da izvrše samoubistvo, 90% njih je reklo da bi prvo kazali prijatelju. Iz knjige saznajemo zašto bi neko želio da umre, štza treba znati o suicidalnim osobama, kako da prepoznamo znake upozorenja, kako da pomogneš sebi kad se osjećaj depresivno i utučeno. Izdavač je Kreativni centar.

Džudi Blum nas u romanu za tinejdžere Kad se nemoguće desi podjeća na to da je život čudo. Miri Amerman ima 15 godina i odrasta pod staklenim zvonom. Otac je rano nestao iz njenog života, ali njena brižna i borbena majka, mudra baka, najbolja prijateljica Natali i mnogi drugi stoje uz nju. Kada upozna prvu veliku ljubav, čini se da njenoj sreći nema kraja. Ali onda se za manje od tri mjeseca u njenom gradu ruše tri aviona, i ništa više nije kao prije. Niz naizgled nemogućih događaja oblikovaće sudbinu svih onih koji su se zatekli u tom gradiću, a svako od njih će se na svoj način nositi sa patnjom i nadom. Izdavač je Vulkan.

Životinjski svet autora Rut Martin i Alana Sanders knjiga je za najmlađe čitaoce sa više od 30 prozorčića. Otvarajući prozorčiće otkriva se i proučava životinjsko carstvo. Knjiga predstavlja poziv malim istraživačima da krenu na put oko svijeta i upoznaju razne životinje. Na njenim stranicama nalaze se podaci o životinjskim staništima, ishrani i onome što vole da rade. Upoznaćemo divlje životinje, od najvećih do najmanjih kao i čudesni živi svijet u okeanima i morima. Izdavač je Kreativni centar.

Godinama pripremajući monašku hranu u skladu s drevnim hilandarskim recepturama monah Onufrije Hilandarac, autor Svetogorskog kuvara je posvećeno istraživao i raznovrsnost trpeze drugih monaških zajednica na Svetoj Gori. U knjizi se nalazi više od 140 izuzetno lako primjenjivih recepata, recepata koji predstavljaju osnovu zdravog života i unutrašnjeg zadovoljstva kao i stotine fotografija načinjenih specijalno za potrebe ovog kuvara. Izdavač je Laguna.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.