Knjižara So predlaže za čitanje

Knjižara So
Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje naredne sedmice, predlažemo koji su to hitovi s minulog 61. Beogradskog sajma knjiga, manirom za svakog po nešto.

Miris neba nova je knjiga Isidore Bjelice. Pošto ju je prjateljica V. dovela u Nicu da se odmori od bezbrojnih terapija, Isidora već prvoga dana odlazi u Šanelovu prodavnicu da uz čašu šampanjca razgleda nove kolekcije. Tu će, međutim, otkriti ne samo šokantnu istinu o Koko Šanel nego će, prije svega, krenuti na duhovni put samootkrivanja koji će joj donijeti saznanje, ljubav i emotivno olakšanje, kao i rastanak sa sopstvenim predrasudama i zabludama. Izdavač je Laguna.

Radnja romana Smrtno ranjen Rafaele la Kaprije odvija se u vremenskom rasponu od desetak godina, počevši od ljeta 1943, kada tokom bombardovanja Napulja Masimo sreće Karlu Buzije, pa do Masimovog odlaska u Rim, početkom ljeta 1954. Glavni junak Masimo neraskidivo je vezan za Napulj i za njegovu neprolaznu  ljubav Karlu, za iluzije jedne mladosti, suviše brzo i neobjašnjivo izgubljene. Roman je nagrađen priznanjem Premio Strega, najprestižnijom nagradom za književnost u Italiji. Izdavač je Klio.

Nula K roman je koji je po  mišljenju kritike autor Don DeLilo ispisao prefinjenim stilom. Samo je potvrdio  zašto ga u književnim krugovima smatraju vizionarom čijim se djelima vraćamo pored ostalog i da bismo u njima pronalazili u međuvremenu ostvarena proročanstva. Milioner Ros Lokhart razmišlja da li da iskoristi priliku i umre zajedno sa ženom koju voli. Zamrznuti u kapsulama trebalo bi da sačekaju mogućnost da ponovo ožive. Ali to nimalo ne olakšava njegovu odluku. Izdavač je Geopoetika.

Roman Balada o Itani Bosiljke Pušić ispirisan je životnim pričama Itane i Radovana Stevovića, ljudima čiji su se životi preklopili sa najdramatičnijim događajima 20. vijeka u Crnoj Gori. Priča je ovo o ženi iz podlovćenskog sela Kobilji Do. Od rođenja do udara groma, koji kao da joj je udahnuo  novi život, preko djetinjstva, djevojaštva, gladovanja tokom Drugog svjetskog rata, do odlaska porodice kao kolonista u Vojvodinu, prilagođavanja novom životu te nesreća koje će je tamo zadesiti. Balada o Itani roman je o istrajnosti žene koja je prinuđena da opstane u surovim uslovima kako bi produžila lozu. Izdavač je Lom.

Islamska umjetnost i arhitektura kapitalno je djelo enciklopedijskog obima i formata koje prati istorijski razvoj islamskih područja i dinastija. Stranice ove knjige otkrivaju bogatu kreativnost islamske umjetnosti i arhitekture, od djela Emevija u Siriji do Mogula u Indiji; od Osmanskog carstva pa sve do moderne savremene umjetnosti. Izdavač je Libris.

Knjiga Pokemon Go predstavlja sveobuhvatni vodič za igru koji otkriva tajne, trikove i daje korisne savjete u vezi sa aplikacijom o kojoj svi pričaju. Radi se o video-igri koja će nas natjerati da se pokrenemo i izađemo iz kuće. Ova igra je veoma brzo postala globalni društveni femomen. Iz ove knjige ćemo otkriti ko su pokemoni, kako da ih pronađemo i ulovimo, kako da ih pripitomimo. Pokemon Go će nam takođe pomoći da izaberemo pravi tim i dosegnemo najviše nivoe, da zaradimo mnogo poke-novčića kao i da istreniramo najboljeg pokemona i pobijedimo u svim igrama. Izdavač je Laguna.

Knjiga pitanja za decu doktora Gregorija Stoka pomoći će mladima da na lak i zanimljiv način nauče da postavljaju pitanja koja ranije nisu znali formulisati. Pitanja u ovoj knjizi su nekada šaljiva, nekad ozbiljna, a odnose se na brojne značajne teme s kojima se suočavamo tokom odrastanja – shvatanje prijateljstva, odnos prema autoritetu, savladavanje strahova, odupiranje društvenim pritiscima i zaključivanje o tome šta je dobro, a šta loše. Na takva pitanja ne postoje tačni odgovori, već samo iskreni. Ne raste se od davanje odgovora, već od traganja za njima! Izdavač je Kreativni centar.

Piksi – Sisari je knjiga u kojoj je autorka Kristina Štar objasnila najmlađim čitaocima baš sve o ovoj temi. Tako ćemo naići na interesantne podatke o ukupnom broju sisara, u koje sve vrste ih dijelimo, koje od tih vrsta žive samostalno a koje u grupama, koji od njih su  biljojedi, koji mesožderi, a koji pak jedu i jedno i drugo. Sem toga, saznaćemo i kako su dobili ime, da li legu jaja, gdje živi najveći sisar ali i neke sasvim neobične stvari, kao na primjer, čemu ježu služe bodlje. Bilioteka Piksi zna djeci školskog uzrasta jasno i pregledano predočava znanja iz oblasti koja ih najviše zanimaju. Izdavač je Vulkan.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.