Knjižara So predlaže za čitanje

So
So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje naredne sedmice, rubrike koju u saradnji sa hercegnovskom Knjižarom So donosimo koji su to naslovi trenutni hitovi, ili po nečem važni, manirom za svakog po nešto.

Sedam vrsta pečuraka je roman u kojem autor Džang Vej na satiričan način iznosi na vidjelo zloupotrebu jezika maoističke epohe. Šuma na obali rijeke Lućing obiluje pečurkama koje pomažu mjesnom stanovništvu da preživi teške revolucionarne godine. Međutim, neke od njih mogu da izazovu halucinacije, a one najotrovnije u rukama zlonamjernika postaju smrtonosno oružje. Kao vrsni poznavalac pečuraka, nepismeni Stari Ding pretače svoje opservacije o gljivama u životnu filozofiju. Izdavač je Geopoetika.

Deluks kafe za zgodne muškarce roman je iz serijala popularnog Aleksandra Mekola Smita. On nas toplim humorom vodi kroz životne avanture svojih junaka iz Bocvane. Grejs otvara moderan restoran pod imenom „Deluks kafe za zgodne muškarce“. No, ispostavlja se da rješenje za probleme sa osobljem koje donosi novi biznis može da joj donese jedna posebna osoba. Moraće zaboraviti na ponos i pitati za pomoć. Izdavač je Samizdat.

Oduvek sam znao da ću te ponovo videti, Aurora Li Edvarda Laga duhovit je i neobičan roman koji nas vodi kroz mnoštvo priča čiji junaci nikada nisu onakvi kakvi nam se čine na prvi pogled. Neposredno nakon potpisivanja ugovora koji ga obavezuje da za tri sedmice napiše memoare jednog magnata na samrti, najcjenjeniji američki pisac iz sjenke prihvata posao sasvim drugačije prirode: da razriješi zagonetku skrivenu u tajnovitom romanu koji Vladimir Nabokov nije dovršio prije smrti. Taj put će ga povesti od Njujorka preko Kalifornije sve do južnog Pacifika. Izdavač je Mandala.

Otačnik Ignjatija Brjančaninova predstavlja svojevrsnu školu duhovnog uzrastanja, posebno u doba posta. Pažljivo čitanje izreka i povijesti iz ove knjige donosi do čitaoca miomiris istinskog služenja Bogu iz prvih vjekova hrišćanstva. Izdavač je Artprint.

Ribolov na moru ilustrovani je priručnik u kome su opisane sve tehnike, prirodni i vještački mamci i udice. Vrlo detaljno su opisane tehnike povrazima, fiksnim štapom, plovkom, parangalom, panulom. U knjizi se nalaze i korisni savjeti vezani za neophodnu opremu kao i preporuke za mamce (crvi, rakovi, sardele, hljeb, vještački mamci). Knjiga je obogaćena sa preko 40 ilustracija morskih riba u boji, od iglice, jegulje, cipola, zubataca pa do grdobine, raže, tune. Svaka je riba predstavljena svojim osobinama, okolinom, ponašanjem, ribolovnom tehnikom i savjetima za kuvanje. Izdavač je Leo komerc.

200 lepih kuća druga je knjiga iz edicije Sve kuće svijeta. Na adekvatan način prikazano je građevinsko umijeće sa područja Njemačke, Francuske, Italije, Švajcarske i Grčke. Svaka kuća predstavljena je izgledom u koloru sa karakterističnim osnovama, dimenzijama objekta, površinom svake prostorije, ukupnom površinom, obradom i padom krovne konstrukcije. Pored svih osnovnih karakterisika, knjiga posjeduje i prilog u vidu abecede izgradnje. To su uputstva kako da kvalitetno napravimo svoj dom, a da pri tome ne pogriješimo kod orijentacije, hidroizolacije, termoizolacije, dimnjaka, kamina, zimske bašte. Izdavač je Građevinska knjiga.

Knjižara So
Knjižara So

Ne pitaj me ko sam Ivane Lukić knjiga je u kojoj nepoznata lica, mladići i djevojke, u formi dnevničkih zapisa, pišu o svom unutrašnjem svijetu. To je svijet nesigurnosti, odrastanja, dosade, prvih strasti i ljubavi, životnih izbora, škole, profesora, roditelja, jednom riječju – svijet mladosti. Autorka sa neskrivenim simpatijama i razumijevanjem govori o mladalačkim dilemama. Njena blagonaklonost i iskrenost ne umanjuje oštricu kojom jasno i bez uljepšavanja ukazuje na one najintimnije i često najbolnije situacije u životu tinejdžera. Izdavač je Kreativni centar.

Knjiga Praistorija objašnjena mojim unucima pisana je po mjeri djece, govori njihovim jezikom i opisuje praistoriju slikama koje ona mogu da razumiju. Autor, arheolog i praistoričar Žan Klot, razgovarao je sa svojim unucima uzrasta od 6 do 16 godina i na osnovu njihovih pitanja i interesovanja sastavio ovu sjajnu knjigu. U odgovorima, djeca saznaju kada su se i gdje pojavili prvi ljudi, kako su živjeli i razmišljali, i stiču osnovna znanja o arheologiji i metodima proučavanja praistorije. Izdavač je Geopoetika.

Dobra misao za svaki dan sadrži 365 korisnih savjeta za tinejdžere. Za period života kad je to možda najpotrebnije ova neobična knjiga nudi široku paletu smjernica – kako da se rješavaju problemi, kako da se postavljaju ciljevi i kako se osjećati dobro svakog dana u godini. Dobra misao za svaki dan odličan je vodič sa kojim možete krenuti kad god poželite. Svi tekstovi u knjizi propraćeni su inspirativnim citatima koji treba da navedu na razmišljanje. Tekstovi su kratki i lako se stiče navika da se knjiga redovno čita. Izdavač je Kreativni centar.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.