17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Knjižara So predlaže za čitanje hitove s minulog 62. beogradskog Sajma knjiga

Knjižara So

U vansezonskom kulturnom kalendaru sedmica pred nama može da bude šarenija uz preporuke za čitanje iz knjižare So, koje su i ovog puta vezane za hitove s minulog 62. beogradskog Sajma knjiga.

Podzemna železnica višestruko je nagrađivan roman Kolsona Vajtheda. Radnja romana smještena je na jug Amerike u vrijeme koje prethodi građanskom ratu. Kora je robinja na plantaži pamuka. Kad joj Cezar ispriča za podzemnu željeznicu njih dvoje riješe da se izlože strašnoj opasnosti i pobjegnu. Međutim, neće sve baš krenuti po planu. Kora ubije bijelog dječaka koji je pokušao da je uhvati. Potjera im je za petama dok pokušavaju da se domognu sjevera. Zaustavljaju se u Južnoj Karolini, u gradu koji se čini bezbjednim. No ispod mirne površine krije se podmukao plan za crne žitelje. Izdavač je Laguna.

Gori gori gori triler je Srđana V. Tešina u kome autor na hrabar i provokativan način govori o terorizmu i nasilju, vegan ratnicima i erotskim fascinacijama, internetu i mitologiji. Junak romana kao žrtva terorističkog napada doživljava potpunu amneziju i gubi vlastiti identitet. Dok on u bolnici pokušava da izliječi rane i obnovi identitet suočavajući se s dramatičnim iskustvima zajednice, grad potresa serija novih napada. Izdavač je Arhipelag.

Na pustom ostrvu roman je Trejsi Grejvs. Profesorka engleskog Ana Emerson žudi za promjenom, umorna od ljubavne veze koja nema budućnost. Zato jedva čeka da stigne na Maldive i čitavo ljeto daje časove mladom Ti Džeju. S druge strane, Ti Džeju uopšte nije drago što ide iz grada da bi proveo ljeto nad knjigom, pa makar i na tropskom ostrvu, umjesto da uživa s prijateljima. Nakon Ti Džejevog rođendana, Ana počinje da se pita da li će najveći izazov na ostrvu zapravo biti život sa mladićem koji polako postaje muškarac. Izdavač je Vulkan.

Devojčice su obično više zabavan je roman Roberta Takarića o problemima koje sa sobom nosi ulazak u pubertet. Ljubica i njene drugarice porasle su u šestom razredu i potpuno drugačije gledaju na dječake. Iz te perspektive oni im izgledaju tako mali, naivni. Ovo nije samo roman o tome da djevojčice ulaze u pubertet prije dječaka, nego i o košarci, o drugarstvu, pa i o onome što će se desiti kad ljubavno pismo napiše neko koga zovu Darko Konj. Pred nama je urnebesna i dirljiva priča autora koji odlično poznaje ljepotu i problema odrastanja. Izdavač je Laguna.

Seosko imanje je još jedna u nizu zabavnih i edukativnih knjiga za djecu iz popularnog serijala Mali istraživači. Ona nas poziva na šetnju tokom koje ćemo vidjeti gdje životinje imaju dom – od ambara do jezerceta, na vožnju traktorom po seoskom imanju gdje možemo da vidimo domaće životinje, usjeve i poljoprivredne mašine. U knjizi se nalazi i više od 30 prozorčića. Otvarajući ih saznaćemo u koje vrijeme na imanju ima najviše posla. Tu su i podaci o tome kako izgledaju seoske kuće, šta sve stoji u garažama, kako se muzu krave i ovce, kako se čiste štale i potkivaju konji i još mnogo toga. Izdavač je Kreativni centar.

Psihologija autorki Džilijan Batler i Fride Makmanus priručnik je koji nam govori o tome šta je to psihologija i šta ona može da objasni te koliko dostignuća ove nauke utiču na naše razmišljanje, obrazovanje, inteligenciju, emocije i odnose sa drugim ljudima. Autorke istražuju vodeće ideje i dostignuća u psihologiji, kao i njihovu praktičnu primjenu. Izdavač je Laguna.

Dijeta smartfood autora knjiga je koja će nam pomoći da postanemo vitki i zdravi sa 30 namirnica koje produžavaju život. Knjiga je zasnovana na naučnoj osnovi, a nastala je kao plod saradnje sa stručnjacima Evropskog instituta za onkologiju iz Milana. Vrlo jednostavna za primjenu, ova dijeta predlaže metodu u dvije faze pomoću koje bez mnogo odricanja možemo da promijenimo navike u ishrani, a sve sa ciljem da se obračunamo sa viškom kilograma. Izdavač je Vulkan.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije