Knjižara So predlaže za čitanje

Knjižara So
Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje naredne sedmice, rubrike koju u saradnji sa hercegnovskom Knjižarom So, donosimo koji su to naslovi trenutni hitovi.

Znak zveri autora Trevora Rejvenskrofta i Tima Valasa Marfija dramatična je priča o Koplju sudbine i novom ustrojstvu svijeta. Dok je general Paton u rukama držao talisman moći, rekao je svojim potčinjenima da čovječanstvo stoji na ivici epohe najvećeg zla. Njegovi mladi oficiri nisu znali za projekat koji je bio najstrože čuvana tajna tog vremena. Pitali su se šta može biti užasnije od koncentracionih logora poraženog režima Adolfa Hitlera i nije li njihov general sišao s uma. Znak zveri će nam otvoriti alternativne istorijske puteve na koje se malo koji istraživač usudio da zakorači. Izdavač je Laguna.

Tvoj sin Haklberi Fin fascinantan je roma Bekima Sejranovića o životu na rijeci, prvi takav na ovim prostorima, pa posveta Marku Tvenu nije nimalo slučajna. To je istovremeno i roman o potrazi za sopstvenim identitetom, roman o odbijanju da se odraste, roman o odnosu oca i sina, o ljubavi kao i o drogiranju i borbi sa zavisnošću. Teško bolesni otac dolazi iz Australije u Brčko da prije smrti vidi sina, s kojim je čitavog života u zategnutim odnosima. Njegov sin je pisac koji živi na brodiću, plovi, ponekad piše i redovno se drogira. Sve se mijenja kada se otac jednog jutra ne vrati iz ribolova. Izdavač je Booka.

Beton je jedan od četiri romana slavnog Tomasa Bernharda koje je objavio u periodu najveće stvaralačke snage. U ovom ostvarenju prosto se nižu slojevi magijskog i simboličkog, a sama tragedija mladog bračnog para opisanog u knjizi plod je njihovog neuspjelog pokušaja da uzmu sudbinu u svoje ruke i tako se otmu od tvrdih okova koje im je ona namijenila. Izdavač je Lom.

Nepodjeljeno mišljenje kritike je da je roman Deca noći slavnog Dena Simonsa njegovo dosadašnje najbolje ostvarenje. U oronulom sirotištu u postkomunističkoj Rumuniji teško bolesna beba greškom dobija transfuziju krvi. Iako svi očekuju da će umrijeti, ona počinje da se oporavlja i razvija. Doktorka Kejt Nojman pomišlja da djetetov imuni sistem možda krije tajnu lijeka za rak i sidu. Ona usvaja bebu i vodi je sa sobom u Ameriku. Simons nam usput, na samo njemu svojstven način, pruža jeziv opis Rumunije neposredno poslije pada Čaušeskua. Izdavač je Laguna.

Putovanje kojim počinje roman Papin nosorog Lorensa Norfoka, počinje na obalama Baltika, da bi čitaoca povelo na jug, kroz Evropu kojom huji jedan od bezbrojnih ratova, do Rima, gdje papa Lav X povlači konce političkih igara, a zatim dalje, oko Afrike, burnim morima, nazad do italijanske obale, gdje će se dogoditi brodolom. Iz tog brodoloma, kao polumitsko biće, izaći će na evropsku obalu naslovni junak knjige – papin nosorog. Izdavač je Geopoetika.

U knjizi Nikole Makijavelija O zaverama, po mnogima jedan od najčuvenijih stratega svih vremena, razmatra opsanosti od konspiracija i ukazuje na skrivene komponente u sukobima, te otkriva i danas aktuelne elemente vitalne za osvajanje i održavanje vlasti. Makijaveli naglašava kako je neophodno obraditi temu o zavjerama jer statistike pokazuju kako je mnogo više vladalaca koji su živote i države izgubili kao žrtve zavjera nego otvorenog rata. Izdavač je Glasnik.

Bonton starenja Radmile Pecije Urošević knjiga je i za starije i za mlade, istovremeno zabavna, maštovito napisana, puna primjera iz života i mudrosti, koja nam konkretnim savjetima pomaže da se pripremimo za uživanje u trećem dobu. Stručna taman toliko da opravda povjerenje, napisana pitko da se čita u jednom dahu, ona prosto poziva da joj se vraćamo i iščitavajući je tražimo savjet za konkretnu situaciju. Osnovna poruka knjige je da starost ne samo da ne mora biti tužna i teška, već da čak može biti i „zlatno doba života“. Izdavač su Čigoja i Gernotološko društvo Srbije.

Na zadnjim koricama knjige Urnebesna fizika grupe autora piše: Ako spadate u one koji su greškom otvorili ovu knjigu (dobili ste je na poklon; bilo vam je dosadno; zgrabili ste je žureći u toalet) – najozbiljnije se pridržavajte ovog upozorenja: Bježite! Urnebesna fizika vam može pomutiti mozak i natjerati vas da se potpuno zaljubite u nju. Za one koji su ludi za fizikom – izdala je Laguna.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.