Knjižara So predlaže za čitanje

Knjižara So
Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje naredne sedmice, predlažemo uz koje bismo se to naslove mogli da opustimo pod suncobranom na plaži, ali i da se s pogledom zabodenim u plavu beskonačnost – zapitamo spram stvarnosti u koju smo uronjeni.

Crvenokosa je novi roman Orhana Pamuka. Pripovijedajući o snažnoj ljubavi koju je  doživio jedan gimnazijalac u kasabi blizu Istanbula, autor nas upoznaje sa jednim velikim ljudskim zločinom. S jedne strane, roman govori o istinskom upoznavanju mladog junaka sa ljubavlju, ljubomorom, osjećajem odgovornosti i slobode, a sa druge, odnosu između oca i sina i razvoju individualnosti u različitim civilizacijama. Izdavač je Nova knjiga.

Papina kći nobelovca Daria Foa roman je o Lukreciji Bordžiji, jednoj od najocrnjenijih istorijskih ličnosti. Kći ozloglašenog pape do svoje jedanaeste godine bila je dva puta vjerena i tri puta udavana – jedan od supruga bio je natjeran da se javno proglasi impotentnim, a drugog je ubio Lukrecijin brat Ćezare Bordžija. Dodjeljivana joj je uloga ubice, incestuozna ljubavnice, razvratnice, neodoljive žene zlih namjera. Fo nam otkriva Lukrecijinu ljudsku prirodu, oslobađajući je stereotipa pohotne žene i stavljajući je u istorijski kontekst i svakodnevni život. On nam otkriva i njenu humanu stranu. Izdavač je Laguna.

U romanu Bife Frojd Miloša Živkovića glavni junak je Karl Gustav Jung 60-ih godina prišlog vijeka, nekoliko mjeseci prije smrti. On odlučuje da u Beogradu potraži svoju nekadašnju ljubavnicu Anu Zec. Došavši inkognito i odsjevši u hotelu Moskva, Jung ubrzo otkriva da mu je prvi komšija u hotelu Jurij Aleksejevič Gagarin, koga je Tito tajno pozvao u goste uvjeren da bi se i nesvrstani morali uključiti u trku za osvajanje kosmosa. A u prvoj sniježnoj šetnji Beogradom Jung će sresti i svog budućeg prijatelja i vodiča Baltazara Novaka, po kome će nastati čuveni  junak crtanog filma Profesor Baltazar. Izdavač je Admiral Books.

U utrobi kita knjig je eseja, priča i članaka u kojima slavni autor  Životinjske farme i 1984. pokušava da objasni kako savremena diktatorska društva ne ostavljaju narodu nimalo vazduha. Ona se trude da svojim vaspitnim metodama ubiju i svaku želju za slobodom. Ali nema veće zablude od one da je čovjek samostalna jedinka. Prikrivena sloboda pod despotskom vlašću je besmislena, jer vaše misli nikada nisu potpuno vaše. Zbog toga metaforično skrivanje u utrobi kita daje čovjeku osjećaj da, ušuškan debelom slojem sala koje ga dijeli od stvarnosti, može da bude potpuno ravnodušan prema svemu što se dešava oko njega. Da knjigu nije napisao Džordž Orvel ne bi ni bila tako intrigantna. Izdavač je Lom.

Monsanto protiv sveta autora Džejsona Luva knjiga je koja govori o genetski modifikovanoj hrani kao i o našoj genetski modifikovanoj budućnosti. Monsanto je jedna od najvećih poljoprivrednih i biotehnoloških kompanija u svijetu. Stvara genetski inženjerisano sjeme i hranu. Iz ove knjige ćemo saznati šta Monsanto zaista radi našoj ishrani te zašto mnogi smatraju njihovu poslovnu praksu duboko izopačenom. Zasnovana na pedantnom istraživanju ova knjiga okončava mitove i prikazuje šokantnu stvarnost zadirući i u političke mahinacije Monsanta širom svijeta. Izdavač je SoulFood Publishing.

Ren 1` Šato Marijana Bizarija knjiga je koja nas vodi od izgubljenog jevanđelja do tajnih sekti. Proslavljeni opat Sonijer iz Ren 1` Šatoa bio je zapleten u mreže tajnog društva koje postoji i danas. Tajno društvo je u svoje redove uključivalo ličnosti iz najrazličitijih krugova – crkvena lica, političare, pisce, slikare – njihovim posredstvom prenoseći transformisano učenje sekte kainita, koje se preko bogumila razvilo i dalje prenosilo sve do okultističkih organizacija XIX vijeka. Misterija nam u simboličkim terminima poručuje da su nasljednici krvi i zabranjenih vještina palih anđela, preživjeli do današnjeg dana. Izdavač je Utopija.

Pola kralja je sjajan epski triler Džoa Aberkombija. Nakon što ga je porodica izdala i ostavila, misleći da je mrtav, kraljević Jarvi zavjetovao se da će povratiti presto koji nikada nije želio. Ali najprije mora da preživi okrutnost, okove i opore vode Skrhanog mora – i sve to sa samo jednom zdravom šakom. Okupljajući s koca i konopca bratiju izgnanika i otpadnika otkriva da mu oni mogu biti od veće pomoći negoli bilo koji velmoža. Jedno je sigurno; Jarvijev put obilovaće obrtima, obmanama i očajem. Aberokombi, kao vrstan majstor pripovijedanja, baca nas u zakovitlanu priču o izdaji i osveti. Izdavač je Laguna.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.