Knjižara So predlaže za čitanje

Knjižara So
Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje naredne sedmice, predlažemo uz koje bismo se to naslove mogli da opustimo pod suncobranom na plaži, ali i da se s pogledom zabodenim u plavu beskonačnost – zapitamo spram stvarnosti u koju smo uronjeni.

Ničija je nova melodrama Vesne Dedić, koji govori o zaljubljenosti, toj dobrovoljnoj predaji sopstvenog života nekom drugom. Istovremeno, on govori i o propuštenim šansama i razmišljanju koja je to misao s kojom čovjek treba da napusti ovaj svijet. Glavna junakinja Danka vjeruje da je život bajka kada si u zagrljaju onog koga voliš. Njena drugarica Maša više vjeruje u basne, jer uvijek na kraju neko nekog prevari. Od rodne Budve, studentskih dana u Beogradu, do života u Stokholmu, njih dvije prolaze decenije trošeći godine kao sate. Izdavač je Dedić.

Onlajn devojka na turneji nastavak je bestselera Onlajn devojka autorke Zoi Sag. Noa je pozvao Peni da mu se pridruži na muzičkoj turneji po Evropi i ona jedva čeka da provodi vrijeme sa svojim fantastičnim dečkom. Ali zbog Noinog gustog rasporeda, drugova iz benda koji nisu baš prijateljski nastrojeni i prijetećih poruka obožavateljki, Peni se pita da li je zaista stvorena za takav život. Ipak joj nedostaju porodica, nabolji prijatelj i njen blog. Može li Peni naučiti da uskladi život i ljubav koja se rađa ili će sve izgubiti u potrazi za savršenim ljetnjim raspustom. Onlajn devojka na turneji prava je poslastica za tinejdžere. Izdavač je Laguna.

Šumski duh Gorana Samardžića  priča je o životu na beogradskom asfaltu i sarajevskoj kaldrmi zasutoj bombama. Balkan je uvijek spreman da raširenih ruku dočeka svaki, pa i najmanji impuls zla i da ga pretoči u vrisak koji godinama odjekuje od Vardara do Triglava. Samardžićev Šumski duh jezgrovito i precizno govori o tome koliko smo toj autodestruktivnosti skloni. Izdavač je Nova knjiga.

Svi su u pravu roman čuvenog reditelja, scenariste i književnika Paola Sorentina veoma brzo postao je pravi književni fenomen u Italiji. Toni Pagoda, pjevač zabavne muzike, tvrdoglavo je zaljubljen u život. Ima burnu prošlost, premda mu je tek 40-ak godina. Moglo bi se reći da je Toni simbol svakog pretjerivanja: veliki potrošač svega, od droge i žena, do prijateljstva i nježnosti. Svi su u pravu je roman koji govori i o  Italiji od prije pola vijeka, kada je glavni junak imao sve što je mogao da poželi. Kritika je Tonija Pagodu već proglasila najvećim likom savremene italijanske književnosti. Izdavač je Booka.

Roman Tabu  Ferdinanda fon Širaha po mišljenju kritike predstavlja jedan od najupečatljivijih glasova savremene evropske književnosti. Sebastijan Ešburg je još kao dječak izgubio oslonac u životu kada je njegov otac počinio samoubistvo. Pokušava da se spase bjekstvom u svijet umjetnosti. Njegove fotografije i video-instalacije – na temu ljepote, čovjekove seksualnosti i usamljenosti – ukazuju na dubok jaz između stvarnosti i istine. Kada Sebastijan bude optužen za ubistvo jedne djevojke, njegovu odbranu preuzma stari adovkat Konrad Bigler koji rješavajući slučaj otkriva zapanjujuće stvari. Izdavač je Laguna.

Kineski za decu naslov je knjige koja najmlađima otkriva kineski jezik i kulturu. Metoda nudi originalan i sistematičan pristup učenju, koji obuhvata razne aktivnosti. Djeca će moći da slušaju i ponavljaju riječi i jednostavne rečenice sa CD-a, kako bi savladali pravilan izgovor. Otkriće kineske znakove i moći će da vježbaju pisanje. Upoznaće Peking i približiti se kineskoj kulturi zahvaljujući tekstovima o civilizaciji i brojnim ilustracijama. Pored CD-a, knjiga sadrži i reljefne kineske ideograme koji mogu da se dodiruju. Izdavač Kineskoj za decu je Kreativni centar.

Pred našim ekskluzivnim čitaocima nalazi se knjižarski kuriozitetni biser, putopis Vasko da Gama, koji govori o čovjeku čije je ime i danas sinonim za ponos, puna jedra, rizik mora i neizvjesnost koju poznaje svaki pustolov. U djelu upoznajemo Vaska da Gamu kao karakternog i teškog čovjeka, koji se uvijek iznova zaklinjao sebi da će izlaziti na more makar ga razbilo o hridi, ali da će ipak pronaći put za Indiju. Autor je K. Kunjin, a izdavač Admiral buks.

Priča o Rimu je ineteresantna i poučna knjiga u kojoj djeca imaju priliku da proputuju kroz vrijeme i posjete surovu prošlost čuvenog grada u Italiji. Od legende pa do istinitih podataka predstavljena je čarobna priča o tome kako je obično seoce postalo prestonica ogromnog carstva. Počevši sa Romulom i Remom, preko naseljavanja na čuvenih 7 brežuljaka, rasta carstva do neslućenih granica – i propasti, na pravi način upoznajemo stare Rimljane i njihove svojeglave careve. Izdavač je Laguna.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.