Knjižara So predlaže za čitanje

Knjižara So
Knjižara So

Preporuka za čitanje naredne sedmice, rubrika je koju u saradnji sa hercegnovskom Knjižarom So tradicionalno realizujemo.

Kako biti oboje novi je roman autorke Ali Smit. Džordž, kojoj majka iznenada umire, odlazi na seanse kod školskog psihologa, vodi brigu o svom mlađem bratu i nastoji da se nosi s posljedičnim alkoholizmom svoga oca. Prisjeća se majčine priče o skoro zaboravljenom slikaru Frančesku del Kosi. Frančesko se pak našao pred svojim sopstvenim djelom sjećajući se kako se vezao za jednog dječaka. Priča je ovo u dva različita vremena, s dva razičita naratora: tinejdžerkom i italijanskim renesansnim umjetnikom. Kako biti oboje originalna je priča o umjetnosti, vremenu, ljubavi i smrti. Izdavač je Booka.

Doseljenik Aleksandra Slavkovića roman je o Đorđu Šagiću prvom srpskom useljniku u Ameriku. Šagić se 1813. priključio Karađorđu u bitkama za odbranu Beograda. Nakon poraza koju su pretrpjeli srpski ustanici pobjegao je u Austriju da bi se 1815. godine u Hamburgu ukrcao na brod za Ameriku. U duši je bio revolucionar i avanturista. Govorio je 12 jezika a u Americi je imao čak 23 zanimanja. Pred kraj života postao je grčki konzul – tu čast mu je dodijelio grčki kralj zbog truda koji je uložio u pomaganje grčkom narodu tokom borbe za oslobođenje od Turaka. Izdavač je Admiral Books.

Tajanstveni put mirisa autorke Kristine Kaboni snažna je i delikatna priča u kojoj se prepliću bol i ljepota. Elenu je majka napustila još dok je bila dijete. Otada je mogla da računa jedino na samu sebe. Oduvijek je učila da bude jaka, međutim, sada je izgubila samopouzdanje i više ne vjeruje u ljubav. Jedino kad je okružena esencijama cvijeća ona umije da odagna strahove. Mirisi postaju njen put do srca ljudi. Kada stigne u Pariz, prestonicu mirisa u kojoj se oni još prave po pravilima drevnog umijeća, poželjeće da svojim parfemima osvoji grad. Izdavač je Laguna.

Starost je knjiga koja predstavlja tematsku antologiju savremene srpske priče. Odgovarajući na temu ove antologije, pozvani pisci, pri čemu je riječ o piscima sasvim različitih poetika i sasvim različitih generacija, počev od najmlađih, napisali su zanimljive, vesele, mudre i provokativne priče o starosti. Pripovijedajući o starosti, pripovijedali su i o mnogim drugim temama: od politike do istorije, od savremenih događaja do fantazmagorija, od neposrednih iskustava do uzbudljivih uzleta imaginacije. Izdavač je Arhipelag.

zasto bog nema autoZašto Bog nema auto nova je knjiga Vanje Bulića u kojoj na duhovit način govori o temi koja ponajviše opsjeda današnjeg čovjeka okruženog čudima savremene tehnologije. Svoju priču o automobilu autor je obojio satiričnim tonovima o našem društvu, našim navikama i mentalitetu koji se nije mnogo promijenio od vremena kočija i konjskih tramvaja do danas. Četvorotočkaši su bili u stvari samo povod autoru da piše o dvonošcima. Posebna vrijednost ove Bulićeve automobilijade su svakako i podjednako duhovite ilustracije Špire Radulovića, namjenski urađene za ovu knjigu. Izdavač je Laguna.

U knjizi Mediteran i drugi svetovi dr Jelena Erdeljan bavi se pitanjima vizelne kulture 11-13. vijeka. Prateći puteve kulturnih uticaja od Svete zemlje preko Sicilije i manastira Klinija do Balkana, autorka rasvjetljava procese primanja, prihvatanja i preobražaja zajedničkih kulturnih modela. Jedino kroz upoređivanje specifičnosti  u vizuelnoj kulturi regiona može se bolje razumijeti povezanost regionalnih osobitosti sa osnovnim idejnim vrijednostima vremena u kojima su nastali. Izdavač je Mediterran publishing.

Marsovac autora Endija Vira je bestseler i po mišljenju mnogih kritičara najbolji naučnofantastični roman u posljednje vrijeme. Mark Vatni, astronaut iz misije Ares, sticajem okolnosti ostao je na Marsu, a posada njegovog broda ubijeđena je da je Mark skončao na Crvenoj planeti. Međutim, Vatni je odlučio da se ne preda. Iako mu se život pretvorio u noćnu moru on počinje da vodi dnevnik. O popularnosti ove knjige govori i činjenica da je slavni Ridli Skot odlučio da je ekranizuje, sa Metom Dejmondom u glavnoj ulozi. Izdavač knjige o svemirskom Robinzonu Krusou je Evro Đunti.

Mali pirat je roman za djecu Anta Staničića. Glavni junak Miljan dobar je, snalažljiv i hrabar. Iako je oplovio cijelo Jadransko more najviše voli svoj zavičaj. U vrijeme kad je njegov najbolji prijatelj Ilko trebao da se oženi stiže vijest da je Ilkovu sestru Jelenu kidnapovao Ali-Kosa. Na jedrenjaku, praćeni sa deset malih čamaca, Ilko i Miljan kreću u potragu za zlosrećnom djevojkom. Mali pirat obiluje narodnim običajima iz Boke 18. vijeka pa tako, između ostalog, saznajemo kako sinu ili kćerki vjenčanje mora prvi čestitati otac, kako mladić prije ženidbe u dvorištu mora zasaditi maslinu i još mnogo interesantnih običaja. Izdavač je Pčelica.

Povjerljivi izvještaj o biološkoj o društvenoj istoriji Pandore – predstavlja ilustrovana knjiga Avatar Džejmsa Kamerona. To je, ujedno, i aktivistički vodič za preživljavanje, u kome su iznesene terenske bilješke i drugi podaci iz ksenobioloških istraživanja mjeseca Pandora. Izvještaj bilježi dragocjene rude, topografiju, floru i faunu, te kulturu i domorodački jezik. Inteligentni humanoidni narod Na-vi živi u neolitskoj društvenoj zajednici i veoma su neprijateljski raspoloženi prema snagama Razvojne direkcije. Dokument Avatar iznesen je u javnost bez dopuštenja Razvojne direkcije i svi u čijem se posjedu nađe – biće krivično gonjeni.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.