Knjižara So predlaže za čitanje…

Knjižara So

Preporuka za čitanje naredne sedmice, koju realizujemo u saradnji sa hercegnovskom Knjižarom So, predlažemo koji to birani naslovi s razlogom na sebe skreću pažnju.

Pazimo…

Parmski kartuzijanski manastir roman je slavnog Stendala koji je fascinirao i Tolstoja. Radnja odvija u Italiji, na jezeru Komo, a zatim u fiktivnoj Parmi, uz izlet na bitku kod Vaterloa. Stendalov način pripovijedanja bio je daleko ispred vremena u kome je autor živio. Čitav ovaj ljubavno-avanturistički roman je kao jedan ogroman san u kome se odvija čitav život glavnog junaka Fabrisa. Izdavač je Lom.

Roman U dvorani snova Aleksandre Kari priča je o Saj Đinhui, slavnoj kurtizani, ljubavnici nekoliko političara i istonskoj heroini svoga doba. Godina je 1881. Zato što je govorio istinu, otac 7-godišnje Saj pogubljen je po naredbi cara, a nju su prodali bordelu. Kada je otmeni postariji službenik uzme za konkubinu, ona će započeti svoj treći život. On je vodi sa sobom na službeni put u Austriju. Đinhua je svim srcem voljna i željna da upije i upozna taj novi svijet. Doći će, međutim, trenutak kada će njene simpatije prema Zapadu ugroziti ne samo njen život već i živote njenih najdražih. Izdavač je Laguna.

Knjiga Veličanstveni Poskokovi Ante Tomića, jednog od najčitanijih savremenih hrvatskih pisaca, nije nastavak hit-romana Čudo iz Poskokove Drage, kako se na prvi pogled čini, ali Poskokovi su opet glavni junaci priče, i to onaj dio familije koji se davno odselio u Zagreb. Autor filmski razvija priču o bogatim ali zlim muškarcima koji su moćnici i koji ne prezaju ni od čega da ostvare snove o apsolutnoj moći. Kako samo Ante Tomić umije – precizno i cinično – i skidajući sloj po sloj, on otkriva mizerne živote novokomponovanih džet-set ekipa, kamufliran slavom i nadmoći. Izdavač je Rende.

Poslednji lisabonski kabalista neodoljiva je književna zagonetka u najboljoj tradiciji Imena ruže, koja se dešava među tajanstvenim lisabonskim Jevrejima u 16. vijeku. Godina je 1506. Strah i sumnja ključaju ulicama nako što je Abarham Zurko nađen mrtav, a pokraj njega jedna naga djevojka. Abraham je bio poznati kabalista upućen u tajne jevrejske tradicije, u vrijeme kada su portugalski Jevreji prnuđeni da se pokrštavaju. Berekija, nadareni mladi iluminator rukopisa, istražuje ubistvo svog ujaka i u kabali otkriva tragove koji će ga odvesti do lavirinta tajni gdje Jevreji pokušavaju da se sakriju od progonitelja. Izdavač je Laguna.

Dnevnik jednog nomada Bekima Sejranovića istovremeno je putopis, dnevnik čitanja i zbirka zapisa o svakodnevnoj borbi sa životom, koliko traumatičnoj toliko i lijepoj. Od 2011. do 2016. godine, od Ljubljane preko Osla do Zagreba i Brčkog čitamo dnevničke zapise o jednoj ljubavnoj priči i njenoj propasti, o ocu koji gotovo svakog mjeseca putuje da vidi kćerke, o književniku koji istodobno učestvuje u hrvatskoj, bosanskoj i norveškoj književnosti. Razapet između Skandinavije i Balkana, Sejranović ispisuje stranice o dva svijeta koje su jednako potresne, uzmenirujuće i duhovite. Izdavač je Booka.

Hlorofilija Andreja Rubanova ruski je nacionalni bestseler. Radi se o sjajnom socijalno-psihološkom romanu o svevremenim i svakodnevnim ljudskim dilemama, strahovima i potrebama. Ujedno je i uzbudljiv triler sa elementima fantastike. Rusija, XXII vijek. Sve stanovništvo preselilo se u prestonicu, a Sibir je dat u zakup Kinezima. Hlorofilija govori o mogućoj verziji budućeg, ali ne i idealnog društva. Izdavač je Solaris.

Ren 1` Šato Marijana Bizarija knjiga je koja nas vodi od izgubljenog jevanđelja do tajnih sekti. Proslavljeni opat Sonijer iz Ren 1` Šatoa bio je zapleten u mreže tajnog društva koje postoji i danas. Tajno društvo je u svoje redove uključivalo ličnosti iz najrazličitijih krugova – crkvena lica, političare, pisce, slikare – njihovim posredstvom prenoseći transformisano učenje sekte kainita, koje se preko bogumila razvilo i dalje prenosilo sve do okultističkih organizacija XIX vijeka. Misterija nam u simboličkim terminima poručuje da su nasljednici krvi i zabranjenih vještina palih anđela, preživjeli do današnjeg dana. Izdavač je Utopija.

U knjizi Maslinarstvo u vrtu i u voćnjaku autora Santea Višiota nalazi se sve ono što bi trebalo da se zna o njezi, zaštiti i berbi maslina. Uzgajanje masline može pružiti velika zadovoljstva. Prije svega potrebno je odabrati primjereno zemljište, utvrditi koja je klima najbolja, voditi računa o gnojenju i navodnjavanju te primijeniti mjere prevencije i zaštite od bolesti i parazita. Nakon toga potrebno je pobrinuti se za ispravnu berbu plodova, poznavati načine proizvodnje ulja i kako se masline konzerviraju. Izdavač je Leo-Komerc.

Vinsent Van Gog Aleksandra Bojovića iz edicije Male knjige o velikim ljudima knjiga je o čovjeku koji se smatra najvećim osobenjakom u svijetu slikarstva i koji je popularnost stekao tek nakon smrti. Usamljen i neshvaćen prekinuo je svoj život u 37. godini u duševnoj bolnici. U 20. vijeku postao je najpoznatije ime cjelokupne istorije umjetnosti. Najbolje odnose imao je sa bratom Teom. Njegovi čuveni suncokreti iz Arla danas su među najprodavanijim i najcjenjenijim slikama. Izdavač je Pčelica.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.