Knjižara So predlaže za čitanje

Nikola Malović – Knjižara So

U predsezonskom kulturnom kalendaru našeg grada, Herceg Novog, sedmica pred nama može da bude šarenija ako prihvatimo Preporuke za čitanje koje nam i ovoga puta dolaze iz hercegnovske klasične Knjižare So.

Priče o Kosovu zbirka je priča grupe autora koje govore o vremenu u rasponu od 1389. pa do savremene svakodnevice. Autori poput Vuka Draškovića, dr Neleta Karajlića, Vladimira Kecmanovića, Dejana Stojiljkovića i drugih, pokazaće nam zašto su se neki veliki istorijski događaji odigrali onako kako ih istorija bilježi ali i šta bi se desilo da su se u tim trenucima donijele nešto drugačije odluke. U ovoj knjizi ćemo sa susresti i sa istorijskim događajima iz 14. vijeka ali i sa nekim likovima koji su učestvovali u NATO bombardovanju 1999. godine. Priče o Kosovu su prvi sveobuhvatni pristup savremene srpske književnosti ključnom nacionalnom problemu. Izdavač je Laguna.

Izgubljen u Americi roman je nobelovca Isaka Baševisa Singera. Ovo je priča o Singerovom odlasku iz Poljske i prvoj emigrantskoj godini u Americi. Prvo što je osjetio i čemu se prepustio bila je melanholija koja ga je prosto zarobila. Posmatrajući nebo i zvijezde nove sredine došao je do, u tom trenutku, jedinog mogućeg zaključka: „Izgubljen sam u Americi, izgubljen zauvijek“. Izdavač je Lom.

Priča o novom prezimenu nastavak je sage o prijateljstvu Elene i Lile. Dvije junakinje su sada u dvadesetim godinama. Njihove staze se račvaju, stavljajući prijateljstvo na test daljine. Nesrećni brak je utamničio Lilu u novi oblik samoće. U međuvremenu, Elena je na putu samootkrića. No, i dalje ih povezuje komplikovana spona koja ih na momente zbližava i udaljava. Usput, i jedna i druga sazrijevaju iz djevojčica u žene a to ponekad zahtijeva bolnu cijenu. Izdavač je Nova knjiga.

Venerina delta je roman Sandra Zanota. Radnja romana dešava se u tajanstvenom predjelu delte Poa, kojim glavni junak krstari barkom sa ženom svog života. Autor tu Deltu voli ljubavlju punom nostalgije i tuge za njenim propadanjem, jer moderna civilizacija, koju on otvoreno mrzi, napada i uništava sa svih strana. Venerina delta je erotsko-magični roman o lutanju, a čitalac biva hipnotički uvučen u radnje i tokove Delte. Mnogi kritičari smatraju da je upravo ovaj roman jedan od najboljih italijanskih romana XX vijeka kao i da je Sandro Zanoto nesumnjivo uticao na djelo Umberta Eka. Izdavač je Lom.

Moja Afrika je knjiga kojom autorka Karen Bliksen virtuoznom pripovjedačkom vještim zamućuje granice između memoara, putopisa, eseja i romana. Ona nam priča o svom životu i krupnim događajima u Britanskoj Istočnoj Africi, upoznje nas sa različitim afričkim kulturama, njihovim viđenjem svijeta i sudbinom poslije dolaska kolonijalnih sila, dočarava nam raskošnu divljinu čiji ritam civilizovani čovjek mora prihvatiti da bi je spoznao. Izdavač je Geopoetika.

Moj život kod ruskih milijardera knjiga je novinarke Marije Fresak. Ona je živjela u Moskvi kao nastavnica francuskog jezika. U ovim živopisnim skicama otvara nam vrata jednog neprozirnog svijeta, zaprepašćujućeg i fascinantnog, svijeta oligarha ponosnih na svoj uspjeh koji rado pokazuju svežnjevima novčanica jer su nezasiti, i odgajani na flašici komunizma. Luksuz i zadovoljstvo postaju navika pa čak i obaveza kad čovjek postane milijarder u Moskvi. Za doručak je obavezan kavijar, tu su i časovi golfa, putovanja privatnim mlaznjacima kao i kupovina nekretnina na svim kontinentima. Izdavač je Samizdat B92.

Da matematika može da budi interesantna i zabavna potvrđuje knjiga Gintera Ciglera Smem li da brojim. Matematika od koje često zaziru mnogi predstavljena je na poseban način. Iz jednog posebnog ugla saznaćemo mnogo toga o tajnama koje kriju razlomci, saznaćemo da li matematičke linije mogu opisati idealnu ženu, da li je tačno da je broj 42 odgovor na sve. Vidjećemo kako nam to na praktičan način matematika može pomoći i oko nekih svakodnevnih tema kao što su seksi cipele, sendviči, parkiranje. Izdavači su Centar za promociju nauke i Matematički institut SANU.

Pirati – dodaj i reši autorke Marion Bije sjajna je knjiga za djecu prepuna zadataka, šablona, crteža, naljepnica i igrica. Ona predstavlja najljepšu moguću pozivnicu u avanturistički i zabavni svijet pirata. Najmlađi čitaoci će imati priliku da se dobro zabave i usput nešto nauče dovršavajući i bojeći započete ilustracije i ukrašavajući ih naljepnicama. Rješavanjem postavljenih zadataka, crtanjem pomoću šablona i praveći kutijice od kartona sa zadovoljstvom će provoditi vrijeme uz ovu knjigu. Najmlađi će vidjeti kako izgleda gusarski brod, kako se peca, kako se traži zakopano blago i još mnogo toga. Izdavač je Laguna.

Najljepše dalmatinske kamene kuće je još jedna knjiga u kojoj nam je prikazano mnoštvo prelijepih kuća prilikom čije su se izgradnje prošlost i sadašnjost pomiješale u jedinstveno iskustvo. Ko god živi uz more i ima zidove od kamena nije pretjerano reći da posjeduje komadić raja. Mnogi od nas zamišljaju da imaju malu kamenu kuću okruženu borovima negdje na obali, arhitekstonski obnovljenu i uređenu u skladu s tradicijom i životnim standardima današnjeg vremena. Upravo takve male, lijepe kamene kuće su zadnjih godina pravi hit na tržištu nekretnina. Neke od najljepših prikazane su u ovoj knjizi. Izdavač je Slobodna Dalmacija.

 

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.