Knjižara So predlaže za čitanje

Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje naredne sedmice, predlažemo koji su to aktuelni naslovi, ili pak uvijek aktuelne teme, po selekciji Nikole Malovića, urednika izdavačke djelatnosti Knjižare So.

Fotelja na Seni je roman Amina Malufa u kome autor putuje kroz istoriju Francuske. Još od vladavine Luja XIII i kardinala Rišeljea on oslikava burna vremena u kojima su oni živjeli: dvorske intrige, sukobe ideja, revolucije, ratove. Pred nama se otvaraju skoro čudesni prizori iz života akademika, nekih zaboravljenih poput Kajave, koji je u svoj prsten ugradio Molijerov zub, ili čuvenih kao što je Volter i njegov doček u Parizu po povratku iz izgnanstva. Sve ovo praćeno je sočnim anegdotama, potresnim sudbinama, pikantnim citatima, komičnim pjesmicama, prefinjenim humorom. Izdavač je Laguna.

Gospođa Engels je istorijski roman Gavina Makreja o Lizi Berns, ljubavnici, a kasnije i supruzi slavnog Fridriha Engelsa. Lizi je siromašna radnica u fabrici u Mančesteru čiji je Engels vlasnik. Kada se zajedno s njim preseli u London da bi bili bliži porodici i Karlu Marksu, ona mora da nauči kako da se kreće u kompleksnom viktorijanskom društvu.  Lizi nam povjerava svoj iskrivljeni pogled na Marksovu i Engelsovu misiju o podsticanju revolucije u radničkoj klasi. Uprkos ogromnim razlikama, Lizi i Fridrih neće moći da se odupru svojim osjećanjima u ovoj smjeloj ljubavnoj priči. Izdavač je Laguna.

Identitet Španije Nikole Samardžića knjiga je o zemlji čija je istorija bogata i silovita. Velike sile, velike bitke, različite vjere i kulture, podijeljenost i fanatizam, crkva, nevjernici, jezuiti, templari, defiluju na istorijskoj pozornici jedinstvene i neponovljive Španije. Istorija te zemlje je, između ostalog, i istorija otkrića Amerike, rivalstva sa Engleskom i Portugalom, složenog preplitanja arapskog, judejskog i hrišćanskog svijeta. Španski građanski rat bio je sudar ideala, nade i političkih uticaja koji je pokrenuo milione. Španija je postala magično ime u cijelom svijetu. Izdavač je Admiral Books.

Atlas bizarne geografije autora Vladimira Đurića knjiga je u kojoj su opisani neki neobični svjetski običaji, takmičenja i festivali koje možda i ne moramo nužno posjetiti, ali koji će nam svakako pomoći da shvatimo granice života, uživanja, smijeha i lucidnosti. Na stranicama ove knjige susrešćemo se sa peglanjem na opasnim liticama, rolanjem sira u Kuper hilu, svjetskim prvenstvom u nošenju supruga, preskakanjem beba u Španiji, rvanjem kamila u Turskoj. Atlas bizarne geografije je vodič kroz sve ono što um i mašta mogu da smisle, a hrabrost, posvećenost, inventivnost i ludost da učine. Izdavač je Službeni glasnik.

Pomorstvo Prčanja od 17. do kraja 19. vijeka sjajan je knjiga grupe autora o tome kako je Prčanj stekao ugled u pomorstvu. Već krajem 16. vijeka Prčanjani su posjedovali brodove koje su razvijali veliku brzinu pa su dobili izuzetnu privilegiju da prevoze državnu poštu od Kotora do Venecije. Prčanjani su  učestvovali  u čuvenoj bici kod Lepanta 1571. godine,  istakli su se i prilikom oslobađanja Herceg Novog od Turaka, kao i u mnogim drugim bitkama. U knjizi se nalaze iscrpni podaci o svim važnijim pomorcima i brodovima na kojima su plovili Prčanjani.

Dok odrastamo često nismo zadovoljni izgledom, mislimo da su svi  bolji od nas, čini nam se da nas niko ne voli. Ukratko, u najrazličitijim svakodnevnim situacijama nedostaje nam samopuzdanje. Međutim, ovi i slični problemi se mogu riješiti. U knjizi Kako da stekneš samopouzdanje Kreativnog centra nalaze se dobri savjeti o tome kako da se bolje osjećamo u sopstvenom tijelu, kako da lakše komuniciramo s drugima i kako da steknemo hrabrost u društvu.

Jason i zlatno runo još je jedna od intersantnih priča iz serijala Korak po korak namijenjenog djeci koja su uspješno savladala slova i vještinu čitanja. Jasona stric šalje u potragu za zlatnim runom letećeg ovna. Jason je znao da će imati težak zadatak, ali nije mogao ni da zamisli da će se suočiti sa stijenama koje se sudaraju, pticama ljudožederkama i podmuklim kraljem. Od osrtva Jolk do Kolhide pratimo Jasonove neobične i više nego zanimljive avanture. Izdavač je Laguna.

 

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.