Knjižara So predlaže za čitanje

Bavižela kroz Boku

U saradnji sa hercegnovskom Knjižarom So donosimo preporuke za čitanje jedne istorijske studije, romana za odrasle, stripa za djecu i omladinu, knjigu za najmlađe, potom preporučujemo kuvar, knjigu o brizu o starim roditeljima i lektiru tokom Velikog posta…

Srpski viteški kod Marka Aleksića uzbudljiva je i sveobuhvatna priča o srednjovjekovnoj Srbiji kao zemlji viteštva. Istovremeno, ovo je prva naučno utemeljena rekonstrukcija vremena u kojem se razvijao viteški sistem vrijednosti u Srbiji. Saznaćemo mnoštvo do sada nepoznatih detalja o boravku prvih krstaških ratnika na srpskom dvoru, prisustvu naših ljudi u Jerusalimskom kraljevstvu, posjeti Svetog Save Sionu. Na osnovu sačuvanih istorijskih izvora oživjeće se viteški turniri, protumačiti simbolika grbova, predstaviti viteška oprema i običaji koji su se njegovali na dvorovima naših vladara. Izdavač je Laguna.

Papina kći nobelovca Daria Foa roman je o Lukreciji Bordžiji, jednoj od najocrnjenijih istorijskih ličnosti. Kći ozloglašenog pape do svoje jedanaeste godine bila je dva puta vjerena i tri puta udavana – jedan od supruga bio je natjeran da se javno proglasi impotentnim, a drugog je ubio Lukrecijin brat Ćezare Bordžija. Dodjeljivana joj je uloga ubice, incestuozna ljubavnice, razvratnice, neodoljive žene zlih namjera. Fo nam otkriva Lukrecijinu ljudsku prirodu, oslobađajući je stereotipa pohotne žene i stavljajući je u istorijski kontekst i svakodnevni život. On nam otkriva i njenu humanu stranu. Izdavač je Laguna.

Ilijada i Odiseja knjiga je namijenjna mlađim čitaocima koju je prepričala i ilustrovala Marša Vilijams. Ilijada donosi priču o ratu između Grka i Trojanaca, o ljubavi između Jelene i Parisa, o Ahilovoj i Hektorovoj smrtonosnoj borbi kao i o Trojanskom konju. Odiseja dočarava opasan povratak kući grčkog ratnika Odiseja, njegovu borbu sa jednookim Kiklopom, ubistvenim Sirenama, groznom šestoglavom Scilom. Vilijamsova je napravila veliku i divnu knjigu koja priča priče u neodoljivo detaljnoj formi stripa. Ona predstavlja savršen početak za rano upoznavanje Homera. Izdavač je Pčelica.

Ježićeva školica je sjajna knjiga za podsticanje dječjeg razvoja i kreativnosti. U njoj se nalaze i naljepnice kao i kartonske slagalice sa brojevima. Namijenjena je djeci od prve do šeste godine i može pomoći roditeljima da od najranijih dana kod svojih mališana razvijaju ljubav prema knjizi – da podstiču njihovo zapažanje, maštu i radoznalost. Zajedničko čitanje  knjiga nešto je najljepše što možemo pokloniti djetetu. Tako ćemo ga ohrabriti da postane sigurna i srećna osoba jer sve ono što je važno događa se u djetinjsvu – kasnije se samo ponavlja. Izdavač je Kreativni centar.

Ukusi Italije

Ukusi Italije knjiga je Đenara Kontalda za koju je preporuku i predgovor napisao slavni Džejmi Oliver. Kontaldo nam u okviru projekta Food tube predstavlja 50 recepata za omiljenu hranu velikog broja ljudi, a to je tjestenina. Čari tjestenine leže u tome što se sprema brzo i na razne načine – od jednostavnih sosova sa paradajzom kojim se samo preliju špagete, do ragua i jela iz peći. Recepti u knjizi su razvrstani po godišnjim dobima a autor tvrdi da će nam, ako se budmo rukovodili ovom filozofijom, jela biti ukusnija i hranjivija. Izdavač je Vulkan.

Kako da se brinete o starim roditeljima knjiga je Virdžinije Moris, novinarke koja je i sama njegovala oca oboljelog od neizlječive bolesti. Napisana s mnogo mudrosti i saosjećanja te izvanredno dokumentovana, ova knjiga pomaže da se pređe težak put, govoreći otvoreno o pitanjima kao što su umiranje, nove uloge, emocionalna minska polja, bolnice, socijalne služne itd. Pred nama je sveobuhvatan priručnik o zdravstvenim, socijalnim, emocionalnim, finansijskim, stambenim i praktičnim problemima. Morisova nam daje odgovore na pitanja za koja smo mislili da ih nikada nećemo morati postaviti. Izdavač je Kreativni centar.

Lestvica Svetog Jovana Lestvičnika knjiga je koja jasno pokazuje put svima onima koji žele da usavrše i očvrsnu svoju vjeru. Polazimo od zemaljskog i stižemo do nebeskog, otkrivajući Boga koji sjedi na vrhu ljestvice. To je put odricanja i odvajanja od sujetnog života. Da bismo ga prošli moramo naučiti kako se, istinski pokajati, kako osjetiti bezgnjevlje i krotost. U knjizi ćemo naći i savjete kako da se klonimo ogovaranja, laži, srebroljublja kao i neumjerenosti u jelu i piću. Naravno, tu su i molitve koje će nam pomoći da se uzdižemo i duhovno i tjelesno. Izdavač je Mirdin.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.