Knjižara So predlaže za čitanje…

Knjižara So

Preporuka za čitanje naredne sedmice, rubrika koju objavljujemo u saradnji sa hercegnovskom Knjižarom So, predlažemo uz koje bismo se to naslove mogli da opustimo u danima pred nama…

Roman Kruso Luca Zajlera je po mišljenju kritike prvi dostojan pandan Čarobnom brijegu Tomasa Mana. Godina je 1989. Poslije nesreće koja ga je teško pogodila Edgar Bendler, na korak od samoubistva, prekida studije i napušta dotadašnji život. Postaje perač sudova na istočnonjemačkom ostrvu disidenata, obavijenom legendama. Tamo upoznaje Aleksandera Krusoa. Rađa se iskreno prijateljstvo, koje ih povezuje na gotovo mističan način. Kruso upućuje Edgara u rituale sezonskih radnika i zakone koji vladaju njihovim noćima u kojima doživljava svoje prvo posvećenje u seksualnost. Izdavač je Laguna.

Beton je jedan od četiri romana slavnog Tomasa Bernharda koje je objavio u periodu najveće stvaralačke snage. U ovom ostvarenju prosto se nižu slojevi magijskog i simboličkog, a sama tragedija mladog bračnog para opisanog u knjizi plod je njihovog neuspjelog pokušaja da uzmu sudbinu u svoje ruke i tako se otmu od tvrdih okova koje im je ona namijenila. Izdavač je Lom.

Tajanstveni put mirisa

Tajanstveni put mirisa autorke Kristine Kaboni snažna je i delikatna priča u kojoj se prepliću bol i ljepota. Elenu je majka napustila još dok je bila dijete. Otada je mogla da računa jedino na samu sebe. Oduvijek je učila da bude jaka, međutim, sada je izgubila samopouzdanje i više ne vjeruje u ljubav. Jedino kad je okružena esencijama cvijeća ona umije da odagna strahove. Mirisi postaju njen put do srca ljudi. Kada stigne u Pariz, prestonicu mirisa u kojoj se oni još prave po pravilima drevnog umijeća, poželjeće da svojim parfemima osvoji grad. Izdavač je Laguna.

Drvo laži autorke Frensis Harding briljantan je, uzbudljiv i sasvim originalan roman za mlade iz oblasti naučne fantastike. Fejt Sanderli vodi dvostruki život. Za većinu ljudi ona je skromna i pristojna – mlada dama koja zna gdje joj je mjesto. Ali Fejt zna tajne za koje niko i ne sluti da ih zna – na primjer koji je pravi razlog zašto je njena porodica pobjegla iz Kenta. I to da smrt njenog oca nije bila nesrećan slučaj. Želeći osvetu i pravdu za oca koga je obožavala, ona počinje pretraživati očeve rukopise i  saznaje za neobično drvo. Za drvo koje rađa plod samo ako mu se šapne laž. Izdavač je Laguna.

U ediciji „Saznaj i probaj“ Kreativnog centra objavljena je knjiga Radivoja Andrića Kako snimiti film. Danas, u vrijeme kada su digitalna kamera i kompjuter dostupni savima, gotovo svaki čovjek, pa i dijete, može snimiti sopstveni film. Kako to može da se izvede, na zanimljiv i jednostavan način objašnjava nam reditelj kultnih filmova „Munje“ i „Kad porastem biću kengur“. Iako je knjiga prvenstveno namijenjena djeci – i odrasli mogu da saznaju mnogo toga o nastanku filma.

Saobraćajna početnica upoznaje najmlađe sa osnovnim pravilima koja važe u saobraćaju. Da bismo bili sigurni pješaci i spretni vozači svojih bicikala, rolera i trotineta, trebalo bi da steknemo neka osnovna znanja. Iz knjige ćemo naučiti kako se formiraju kolone pješaka, kako se ulica prelazi preko i van pješačkog prelaza. Takođe su opisane situacije na koje možemo naići na raskrsnicama, saznaćemo kako izgleda kad saobraćaj  reguliše policajac a kako kad postoji semafor, te čemu služe saobraćajni znaci. Izdavač je Pčelica.

Knjiga Bigamija u Crnoj Gori obrađuje značajan društveni fenomen bigamije koji je ranije bio samo sporadično konstatovan kao zanimljiv segment u okviru razvoja crnogorskog društva, i mogao bi se podijeliti u tri karakteristična dijela. U prvom, autor posebnu pažnju posvećuje načinima zasnivanja bračnih zajednica, u kojim prilikama odlučujuću riječ imaju roditelji. U drugom dijelu prikazani su uzroci za razvoj bigamije. Zahvaljujući neposredno prikupljenim podacima na terenu i njihovoj analizi nastao je dragocjen dokument koji ukazuje na uzroke nastanka dvoženstva na ovim prostorima. U trećem dijelu prikazane su razlike u patrijarhalnim shvatanjima u staroj Crnoj Gori. Izdavač je Pobjeda.

Kad mozak pravi gluposti knjiga je u kojoj Din Barnet daje zabavne i intrigantne odgovore na pitanja o tome zbog čega nas ponekad sabotira sopstveni mozak. Autor nam objašnjava nesavršenstva ljudskog mozga i kako to nesavršenstvo utiče na sve što radimo, govorimo i doživljavamo. Izdavač je Laguna.

Mediteranska kuharica autorki Žaklin Klark i Džoane Farou vodi nas na kulinarsko putovanje uz maštovita jela. Ovo je tradicionalna i inovativna zbirka izvrsnih recepata, slatkih i slanih jela koji oživljavaju okuse, mirise i boje karakteristične za kulturu i kuhinju sunčanih mediteranskih zemalja. Uz mnoštvo recepata za supe, salate, jela od povrća, riba, plodova mora, mesa, živine i divljači Mediteranska kuharica nam otkriva pravu riznicu žitarica, mahunarki, hljebova, rižota, kolača. Svaki recept propraćen je, korak po korak, fotografijama što ovu čarobnu zbirku čini veoma praktičnom. Izdavač je Leo-Komerc.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.